online slots game malaysia
SvijetVijesti

Ministri Vijeća Evrope pozvali BiH da eliminiše diskriminaciju u izbornom sistemu

Komitet ministara Vijeća Evrope pozvao je vlasti i političke čelnike Bosne i Hercegovine da postignu konsenzus o potrebnim amandmanima na Ustav i izborno zakonodavstvo zemlje kako bi opći izbori zakazani za oktobar 2022. godine bili održani u potpunom skladu s presudama Evropskog suda za ljudska prava, javlja Anadolija.

Nadgledajući izvršenje presuda Suda u grupi od pet predmeta “Sejdić i Finci”, Komitet je ove sedmice donio Privremenu odluku kojom se ponovno ističe ključna važnost da se Bosna i Hercegovina u potpunosti pridržava presuda Suda.

Komitet je s velikom zabrinutošću primijetio da će, ako država ne poduzme nikakve mjere, 12 godina nakon presude “Sejdić i Finci” i unatoč njenim ponovljenim pozivima na napredak, četvrti izbor izbora biti održan prema sadašnjem diskriminatornom sistemu, jasno kršeći evropsku Konvenciju o ljudskim pravima.

Napominjući da se Interresorna radna grupa zadužena za pripremu izmjena izbornog zakonodavstva nije sastala od 23. jula 2021., Komitet je još jednom pozvao sve sudionike uključene u proces izborne reforme da osiguraju da grupa prioritetno nastavi svoj rad.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia