online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Ministarstvo zdravstva KS: Pregovori sa Sindikatom radnika u zdravstvu se nastavljaju

Iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo oglasili su se povodom pregovora koji se vode sa Sindikatom radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo te poručili kako se pregovori nastavljaju do postizanja obostrano prihvatljivog rješenja, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Na sastanku održanom 3. juna 2020. godine, između predstavnika Ministarstva zdravstva KS i Sindikata, predloženo je i dogovoreno da Sindikat dostavi odluku o imenovanju svog pregovaračkog tima, a da će istovremeno i Vlada KS imenovati svoj pregovarački tim.

Sindikat radnika u zdravstvu je 4. juna 2020. godine, dostavio odluku o imenovanju svog pregovaračkog tima, koji će sa predstavnicima Vlade  voditi pregovore o zaključivanju kolektivnog ugovora, podsjećaju iz Ministarstva zdravstva KS.

Vlada je 11. juna 2020. godine, donijela odluku kojom je dala saglasnost za vođenje pregovora između predstavnika Vlade i Sindikata  o zaključivanju kolektivnog ugovora, te imenovala novi Pregovarački tim Vlade KS koji će voditi pregovore sa pomenutim sindikatom.

Iz ministarstva su podsjetili kako su zvanični pregovori pregovaračkih timova počeli 15. juna 2020. godine. Do sada je održano ukupno pet sastanaka.

Pregovarački timovi Vlade KS i Sindikata radnika u zdravstvu, uspjeli su usaglasiti veliki dio teksta Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo, ali ostale su neusaglašene tri tačke i to naziv kolektivnog ugovora, s obzirom na to da pregovarački tim Sindikata insisitira da to bude granski kolektivni ugovor, što je neprihvatljivo za pregovarački tim Vlade Kantona Sarajevo; zatim početak primjene Kolektivnog ugovora, s obzirom da je pregovarački tim Sindikata insistirao na retroaktivnoj primjeni od 1. januara ove godine, što je također neprihvatljivo za pregovarački tim Vlade Kantona Sarajevo i  Član 37. prijedloga Kolektivnog ugovora u kojem su utvrđeni povećani koeficijenti za sve grupe složenosti poslova, koji po izračunu Sindikata iznose oko osam miliona KM na godišnjem nivou, a prema obračunu koji je vršio Zavod zdravstvenog osiguranja KS to je oko 13 miliona KM na godišnjem nivou.

“Pregovori se nastavljaju do postizanja obostrano prihvatljivog rješenja”, navode iz Ministarstva zdravstva KS

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia