online slots game malaysia
Sarajevo

Ministarstvo za boračka pitanja KS – Počinje isplata junskih novčanih naknada

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo pripremilo je naloge za plaćanje junskih mjesečnih novčanih naknada utvrđenih Zakonom o dopunskim pravima boraca-branitelja Bosne i Hercegovine. Ove naknade se od februara ove godine obračunavaju centralizirano, uz plaćanje Ministarstva za boračka pitanja direktno bankama. 

Kako objašnjavaju iz Ministarstva, isplata egzistencijalnih naknada nezaposlenim demobilisanim braniocima mlađim od 57 godina predviđena je od četvrtka, 7. jula. U obračun za juni su uključene 3.064 osobe, koliko su općine unijele u aplikaciju za plaćanje.  

Iz Ministarstva podsjećaju da je svaka osoba dužna blagovremeno prijaviti svojoj općinskoj službi za oblast boračko-invalidske zaštite promjenu koja utiče na ovo pravo, odnosno na njegov prestanak (zaposlenje, ostvarivanje prava na penziju i slično), kako ne bi došlo do neosnovane isplate. Obaveza prijavljivanje izmjene je utvrđena rješenjem koijm je pravo priznato. U slučaju nezakonite isplate, korisnik je obavezan tu uplatu u cijelosti vratiti. 

Podsjećaju i da pravo na egzistencijalnu naknadu ne može imati osoba koja ostvaruju mjesečne prihode u iznosu većem od 50 posto minimalne penzije isplaćene u Federaciji BiH za decembar 2018. godine (174,03KM), pri čemu se u prihode računaju i prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite (porodična i lična invalidnina i drugo). 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia