online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Ministar Delić najavio izmjene Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u FBiH

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike unijelo je naloge za isplate dječijih dodataka za mjesec januar za 51.491 dijete, korisnika federalnog dječijeg dodatka sa pravosnažnim rješenjima, u ukupnom iznosu  8.458.554,90 KM.

U  decembru prošle godine na isplati je bilo 46.016 pravosnažnih rješenja, dok u januaru ima 51.491 rješenje.

– U mjesecu januaru imali smo obrade postojećih korisnika dječijeg dodataka, ali i 8.710 novih rješenja, odnosno djece koja su prvi put ostvarila pravo na dječiji dodatak. Što se tiče obnova ovaj mjesec na isplati su 802 rješenja. Toliko je došlo nama iz općinskih službi i centara za socijalni rad i toliko ih je i pušteno na isplatu – pojasnio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Pojasnio je da je u decembru na ispati bilo 10.319 novih rješenja od čega je 1.314 korisnika koji su obnovili svoje zahtjeve za dječiji dodatak, a 9.005 rješenja koja su donesena na osnovu prvi put podnesenih zahtjeva.

– Ovi brojevi pokazuju da kontinuirano traje proces donošenja novih rješenja i to s trendom rasta iz mjeseca u mjesec, a istovremeno se rade revizije starih rješenja, također u kontinuitetu. Proces revizije stvara zaglušenja u centrima i službama za socijalni rad i mi ćemo prilikom izmjena Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom nastojati prevazići ovaj problem – ovim riječima najavio je ministar Delić da će uskoro krenuti u izmjenu ovog zakona.

Kazao je i da je prosječan broj korisnika dječijeg dodatka po federalnom propisu u 2023. godini bio 53.000, te da ih je najviše bilo u septembru prošle godine kada je na isplati bilo 75.214 korisnika.

Podsjetio je i da je povećanjem minimalne plate rastao i dječiji dodatak sa 113,24 KM na 117,61 KM, a shodno odredbi prema kojoj visina dječijeg dodatka iznosi 19 posto najniže plate u Federaciji utvrđene u skladu s odredbama Zakona o radu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia