online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

Memorijalni centar Srebrenica predstavio izvještaj o govoru mržnje i negiranju genocida na TikToku

Negiranje genocida u Bosni i Hercegovini nastavljeno je i nakon što je to postalo krivično djelo, a posljednjih dana genocid su aktivno negirali najveći politički funkcioneri u Bosni i Hercegovini – saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Kako se navodi u saopćenju, činjenica da Tužilaštvo BiH nije podiglo nijednu optužnicu ni nakon više desetina prijava zbog negiranja genocida, ohrabruje negatore da nastave štetne prakse, a negiranje se prenosi i transgeneracijski.

Zbog toga je Memorijalni centar Srebrenica proveo istraživanje o praksama negiranja genocida na jednoj od najpopularnijih i najbrže rastućih društvenih mreža u svijetu TikTok-u.

Rezultati ovog monitoringa predstavljeni su u Posebnom izvještaju Memorijalnog centra Srebrenica o praksama negiranja genocida “Nove platforme i govor mržnje: primjeri slavljenja presuđenih ratnih zločinaca i negiranja genocida na TikTok-u” autora Slađana Tomića i Tarika Moćevića.

Istraživanje je podrazumijevalo identifikaciju narativa, detektovanje sadržaja, te preciznu i sveobuhvatnu pretragu sadržaja na TikTok-u baziranu na korištenju napredne pretrage s ključnim riječima koje su uključivale specifične pojmove.   

Koristeći informacije iz ranijih istraživanja Memorijalnog centra uspostavljena je baza ključnih riječi prema kojima je izvršena pretraga koja je uključivala pojmove: “genocid”, “genocid u Srebrenici”, “Srebrenica”, “Ratko Mladić”, “Radovan Karadžić” i slično. Istraživanje je uključivalo i analizu štetnog sadržaja, odnosno dvije kategorizacije – po vrsti TikTok sadržaja kojim se negira genocid te po obliku negiranja genocida.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia