online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaSarajevo

Mehmedović najavio žalbu zbog odbijanja prijave kandidature za predsjednika SDA

Šemsudin Mehmedović, koji je u srijedu potvrdio da je podnio kandidaturu za predsjednika Stranke demokratske akcije na predstojećem kongresu, saopćio je danas da je putem obavještenja Stranke demokratske akcije koje je objavljeno na web stranici, upoznat da je Izborna komisija SDA konstatovala da je jedini kandidat koji ispunjava statutarne uvjete za predsjednika Stranke Bakir Izetbegović, te da je Izborna komisija ovjerila samo njegovu kandidaturu za predsjednika SDA.

– I pored toga što sam prikupio dovoljan broj kandidatura za izbor predsjednika Stranke demokratske akcije Izborna komisija je saopćila da sam imao osam kandidatura općinskih/gradskih odbora, što nije bilo dovoljno za ovjeru kandidature, te da je određeni broj kandidatura odbačen zbog predlaganja većeg broja kandidata- naveo je Mehmedović u saopćenju za javnost.

Istaknuo je kako je predlaganje većeg broja kandidata mogućnost koja je predviđena Statutom i Pravilima izbornog postupka te da Statut SDA propisuje da se izbori za sve organe i funkcionere SDA provode tajnim glasanjem između više kandidata.

Međutim, dodao je da je SDA neposredno prije procesa kandidiranja donijela Uputstvo kojim je propisala da se za predsjednika Stranke može kandidovati samo jedan kandidat kako bi onemogućila bilo kakvu konkurenciju postojećem predsjedniku SDA.

– Moje sprječavanje kandidovanja za poziciju predsjednika SDA pokazuje nedostatak hrabrosti predsjednika SDA, njegov nedemokratski i autokratski način upravljanja političkom partijom i nedostatak hrabrosti rukovodstva SDA da dozvole pluralizam i mogućnost kandidovanja većeg broja kandidata za poziciju predsjednika SDA.

S obzirom da su moja prava kao člana SDA i kandidata povrijeđena podnijeću žalbu Apelacionoj komisiji SDA i zatražiti zaštitu svojih prava u sudskom postupku – najavio je Mehmedović, te dodao da je “ovo što se dešava u SDA znak da je Bakir konačno naslijedio stranku koju je oteo od članstva”.

– Da li je to dobro za SDA a pogotovo za Bosnu i Hercegovinu, vidjet ćemo!, poručio je u saopćenju Mehmedović.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia