online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Medicinski fakultet traži novac za izvođenje nastave na drugim fakultetim

Nastavno osoblje i drugi uposlenici Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu tradicionalno izvode nastavu za studente drugih fakulteta za predmete i oblasti u kojima je Medicinski fakultet matičan, ali drugi fakulteti, bez obzira što dobivaju novac da bi educirali svoje studente u svojim prostorima, taj novac ne dijele sa Medicinskim fakultetom.

Osim svojih 1.200 studenata medicine, svake akademske godine Medicinski fakultet obrazuje još oko 1.000 studenata na Stomatološkom, Farmaceutskom, Fakultetu zdravstvenih studija, a sve u okviru novčanih sredstava koje Medicinski fakultet dobiva samo za svoje studente.

Medicinski fakultet, ističe se u saopćenju, nije dobio ni jednu marku za sve troškove za izvođenje nastave za ove studente ovih fakulteta za cijelu prošlu godinu, iako je platio komunalne i materijalne troškove izazvane boravkom skoro 1.000 dodatnih studenata u svojim prostorima, i platio ostale troškove realizacije te nastave (reagensi, epruvete, izradu svih preparata koji studenti koriste i sl.), u novije vrijeme i troškove uzrokovane primjenom protuepidemijskih mjera.

– Dodatni rad naših nastavnika i saradnika i ostalih uposlenika se također ne plaća. Od Senata Univerziteta u Sarajevu ne dobivamo već godinama ni saglasnosti za neophodna nova upošljavanja, tako da postojeće nastavno osoblje izvodi preko 10.000 sati nastave za edukaciju svojih 1.200 studenta medicine, radeći prekovremeno – navodi se u saopćenju.

Zbog toga, dodaje se, Medicinski fakultet trpi dvostruku štetu: iscrpljuje vlastite materijalne resurse i time dovodi u pitanje ne samo sadašnje poslovanje, nego i vlastiti razvoj i budućnost, ali iscrpljuje i ljudske resurse.

Kako bi riješili problem, predstavnici Medicinskog fakulteta UNSA obratili su se  i resornom ministru Kantona Sarajevo Anisu Kriviću, kao i drugim fakultetima, posebno Stomatološkom  fakultetu koji bi, po njihovom mišljenju, trebao izmiriti svoje obaveze prema Medicinskom fakultetu.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia