online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Mašić: Maltretiranje djece bošnjačkih povratnika u RS-u mora biti zaustavljeno

Damir Mašić, šef Kluba zastupnika SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, posjetio je danas Novu Kasabu u općini Milići, nedaleko od Konjević Polja, a gdje se od januara 2014. u edukativnom centru izvodi instruktivna nastava za djecu bošnjačkih povratnika, kako bi mogli izučavati svoj bosanski jezik i nacionalnu grupu predmeta, koja im je od 2013. godine zabranjena od SNSD-ovog režima.

„Nakon posljednje naredbe Pedagoškog zavoda RS-a svim direktorima osnovnih i srednjih škola da 15. septembra obilježe “Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave”, krajnje je vrijeme da Vijeće ministara BiH, Vlada FBiH, a posebno Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt reaguju i konačno zaustave daljnje maltretiranje i stalne pokušaje ponižavanja povratničke djece u ovom bh. entitetu.

Ovo je idealna prilika da gospodin Schmidt, ističe Mašić, pokaže i dokaže kako se “evropski standardi” primjenjuju i u Bosni i Hercegovini. Kako ti isti standardi moraju i trebaju važiti i u našoj zemlji. Uostalom, da li bi se ove i slične stvari mogle dešavati u Schmidtovoj zemlji, a našoj prijateljskoj Njemačkoj?

Umjesto da režim u RS implementira donešenu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine iz juna ove godine, dodaje zastupnik PD PSBiH, kojom je poništena presuda Vrhovnog suda RS-a, kojom se negiralo postojanje diskriminacije za bošnjačke učenike u Konjević Polju, oni su odlučili nastaviti s maltretiranjem nesrpske djece, a posebno bošnjačke.

Mašić je napomenuo da borba za prava djece povratnika u RS traje više od jednog desteljeća od kada se od SNSD-ove vlasti u ovom entitetu osporava bosanski jezik.

– Zbog toga su prve konkretne mjere, kako bi se barem donekle zaštitila prava djece povratnika iz Konjević Polja, donesene početkom 2014. godine kada je Ministarstvo obrazovanja i nauke FBiH na čijem sam čelu tada bio, a u saradnji s Islamskom zajednicom u BiH, Ministarstvom za raseljene osobe i izbjeglice FBiH i Ministarstvom obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo organizovalo i finansiralo instruktivnu nastavu u Novoj Kasabi po nastavnom planu i programu FBiH. Također, u septembru 2014. godine po istom modelu i uz asistenciju Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona krenula je i instruktivna nastava za djecu povratnika u Vrbanjcima kod Kotor-Varoši.

Ovaj vještački napravljen problem do 2013. uopšte nije postojao u RS-u i sva djeca u svim školama su imala mogućnost da uče bosanski jezik i izučavaju nacionalnu grupu predmeta. Te 2013. Milorad Dodik i SNSD-ov režim su odlučili da naprave problem i zabranili su bošnjačkoj djeci da izučavaju i svoj jezik nazivaju onako kako im Ustav Bosne i Hercegovine garantuje.

Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara i Vlada Federacije, pogotovo sada nakon odluke Ustavnog suda BiH, moraju se konačno direktno uključiti u borbu za osporena i onemogućena osnovna ljudska prava bošnjačkih povratnika u RS-u“, navodi Mašić u saopćenju SDPBiH.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia