online slots game malaysia
KulturaVijesti

Marjanović i Žalica: Zašto domaći film nema mjesta na domaćem tržištu

Jovan Marjanović, jedan od producenata spomenutog filma, istakao je da ovaj film neće moći biti prikazan u više od 50 posto kina u BiH, jer ih otprilike toliko djeluje u okviru “CineStara”.

“To je vjerovatno konačna odluka te kompanije. Međutim, ono što je trenutno sada jasno, a to je praksa i pokazala, da domaći proizvod nema mjesta na domaćem tržištu. To nije prvi put u slučaju ove kompanije. Do sada su za to najčešće navođeni komercijalni razlozi, za filmove koji nisu imali potencijala u tim kinima, i te se donekle može i razumjeti. Međutim, ovdje imamo film koji dokazano vraća publiku u kina, i sada su njemu zatvorena vrata. Odgovor na pitanje zašto je to tako, treba tražiti od te kompanije”, ističe producent Marjanović.

Ocijenio je da ovakvi potezi nisu zdrave poslovne odluke, pogotovo što se one donose van ove zemlje, jer se radi o stranoj kompaniji koja je vlasnik infrastrukture koja pokriva preko 50 posto našeg tržišta.

Svi smo se u BiH nadali da imamo modernu kino infrastrukturu i ona sada postoji. Međutim, nema regulative koja bi takvu infrastrukturu otvorila domaćem filmu. To je idući korak o kojem treba razgovarati, odnosno naći rješenje, kako ovakav domaći proizvod plasirati na domaće tržište”, poručio je Marjanović.

Elma Tataragić, predsjednica Udruženja filmskih radnika u BiH naglasila je da se filmovi prave radi publike, a da je posao filmskih radnika uzaludan ako filmovi ne stignu do publike.

“Publika je pokazala da želi da gleda filmove koji dolaze iz BiH, imamo statistiku koja govori u našu korist”, rekla je Tataragić.

Dodala je da zakonom treba regulirati i zaštititi domaću filmsku umjetnost, te da će se insistirati na obavezama domaćih kina i prikazivači prema bh. filmovima.

Reditelj Pjer Žalica rekao je da je šokiran činjenicom da postoji mogućnost da se domaći film ne može pustiti u domaćem kinu, bez obzira da li je kompanija domaća ili strana.

“To je nelogično s ekonomskog, kulturološkog, ljudskog, apsekta. Nadam se da se ovdje radi o nesporazumu i da je neka brzopleta procjena dovela do ovakve odluke. Nadam se da ćemo svi shvatiti koliko je ova odluka neprihvatljiva i zabrinjavajuća”, zaključio je reditelj Žalica.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia