online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Macron: Francuska nije zaboravila više od 8.000 žrtava

Srebrenica ostaje bolan simbol neuspjeha međunarodne zajednice u pružanju zaštite civilima kada im je ta pomoć bila najpotrebnija. Ova neizbrisiva mrlja na našem zajedničkom sjećanju tjera nas da tražimo istinu i pravdu, što je neophodno za mirni suživot različitih zajednica – rekao je u svom obraćanju predsjednik Francuske Republike Emmanuel Macron, u okviru obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici. 

Macron podsjeća da se u Srebrenici desila jedna od najgorih tragedija u modernoj historiji, te da Francuska nije zaboravila više od 8.000 žrtava, odraslih i djece, koji su likvidirani.

– Uz duboke emocije pozdravljam preživjele genocida i njihove porodice i izražavam im iskreno saučešće. Uprkos zdravstvenoj krizi bilo je izuzetno bitno da se okupimo i odamo počast žrtvama. Još mnogo toga moramo uraditi da bi došlo do pomirenja i suživota na području BiH i regiji zapadnog Balkana koji je još uvijek obilježen konfliktima iz devedesetih godina. Nema prostora za negiranje historije, revizionizam ili veličanje ratnih zločinaca – kazao je Macron. 

Dodaje da je evropski projekt izgrađen na temeljnim vrijedneostima kao što su mir, pravda, pomirenje, sloboda i demokratija. Navodi da BiH i zapadni Balkan moraju imati mogućnost da traže pravdu i da postignu pomirenje. 

– Nadam se da povjerenje Francuske, Njemačke i izgradnja zajedničke budućnosti mogu služiti kao inspiracija. Dijelimo zajedničku, evropsku budućnost. Zato želim naglasiti da je Francuska uz vas kao što je uvijek bila, na putu izgradnje budućnosti mira, prosperiteta u ujedinjenoj Evropi – zaključio je predsjednik Francuske. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia