online slots game malaysia
BiznisVijesti

Lista vitalnih proizvoda za olakšan promet u okviru CEFTA-e

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košara izjavio je da je BiH kreirala listu osnovnih proizvoda bitnih za stanovništvo, koji će biti tretirani kroz tzv. zelenu prioritetnu traku prilikom prometa na određenim graničnim prijelazima između zemalja CEFTA-e u uslovima širenja koronavirusa.

Ova inicijativa će omogućiti lakši promet roba između CEFTA strana, a nastala je na prijedlog Sekretarijata CEFTA-e, Savjeta za regionalnu saradnju, Transportne zajednice, Generalnog direktorata za susjedstvo i proširenje (DG NEAR) i Generalnog direktorata za porez i carine (DG TAXUD).

Navedene institucije preporučile su da zemlje članice CEFTA-e naprave popis uvedenih trgovinskih mjera, te da formiraju listu osnovnih proizvoda bitnih za stanovništvo i sačine popis graničnih prijelaza otvorenih za teretni transport. Proizvodi sa spomenute liste će na određenim graničnim prijelazima između zemalja CEFTA-e biti tretirani kroz tzv. zelenu prioritetnu traku, što će omogućiti lakši promet roba u novonastaloj situaciji usljed epidemije koronavirusa.

Sekretarijat CEFTA-e zadužen je da omogući elektronsko obavještavanje o dolasku kamiona koji prevoze osnovnu robu, primjenom nužne nadogradnje Sistema elektronske razmjene podataka (SEED) na osnovu dogovorenog popisa robe.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia