online slots game malaysia
VijestiZanimljivosti

Liječenje celijakije je cjeloživotno, bezglutenska dijeta jedini lijek

Celijakija kao jedna od najčešćih hroničnih bolesti probavnog sistema nastaje kao posljedica poremećenog imunološkog odgovora koji se javlja kod osoba koje imaju genetsku predispoziciju osjetljivosti na unos glutena.

Načelnica Klinike za dječje bolesti Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla doc.dr. Lejla Osmančević pojasnila je tokom predavanja o učestalosti obolijevanja od celijakije unutar prvih srodnika, da unošenje glutena u probavnu cijev oboljelih izaziva oštećenje, upalu i atrofiju crijevne sluznice tankog crijeva koja zbog toga ne može normalno apsorbirati hranjive tvari, vitamine i minerale.

-Ukoliko se ne liječi, celijakija može dovesti do vrlo ozbiljnih komplikacija od kojih su najteže maligne bolesti. Zato je stopa smrtnosti u pacijenata oboljelih od celijakije je 1,9 do 3,8 puta veća od stope mortaliteta u općoj populaciji – izjavila je Osmančević. 

Pojašnjava da celijakija nije zarazna bolest te da prema najnovijim istraživanjima spada u nasljedne ili genetski uslovljene bolesti. 

Jedina pretraga kojom se sa sigurnošću može postaviti dijagnoza celijakije je biopsija sluznice tankog crijeva s patohistološkom analizom. Biopsijom se dokazuje različit stepen oštećenja sluznice do potpune atrofija kao najtežeg stepena neliječene celijakije.

Udruženje osoba oboljelih od celijakije Tuzlanskog kantona organizator je predavanja, a s ciljem što bolje informiranosti oboljelih i roditelja čija djeca moraju koristiti bezglutensku hranu.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia