online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Lideri stranaka iz RS-a potpisali usuglašene zaključke

Lideri stranaka iz Republike Srpske potpisali su zaključke koje su prije nekoliko dana usuglasili na sastanku kojeg je nakon OHR-ovog nametanja izmjena Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine sazvao predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

U zaključcima se navodi da predstavnici stranaka iz RS odbacuju nametnute odluke visokog predstavnika, te da ih smatraju neprihvatljivim i ništavnim.

– Smatramo da ne postoje uslovi za donošenje odluka srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama, osim u slučajevima kada je neophodno učešće radi sprečavanja donošenja odluka protivno interesima RS sve dok se ne razriješi pitanje nametnutog zakona. Odbacujemo svako nametanje odluka u BiH, te konstatujemo da visoki predstavnik nije legalno izabran u skladu sa predviđenom procedurom. U parlamentarnu procedure će preko poslaničkih klubova biti upućena dva zakona vezana za ovu tematiku.Druge zajedničke aktivnosti će biti razmatrane i usaglašavane u narednom periodu, navodi se u potpisanim zaključcima.

Svoj potpis na zaključke su stavili Milorad Dodik, lider SNSD-a, Mirko Šarović, lider SDS-a, Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, Nebojša Čubrilović, predsjednik DEMOS-a, Dragan Čavić, predsjednik NDP-a, Nenad Stevandić, lider US, Nenad Nešić, predsjednik DNS-a, Petar Đokić, lider SP-a, Goran Selak, predsjednik SPS-a i Darko Banjac, lider NPS-a.

U Banja Luci je u toku posebna sjednica Narodne skupštine RS na kojoj poslanici    razmatraju izmjene entitetskog krivičnog zakona i Prijedloga zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia