online slots game malaysia
Sarajevo

Lejla Brčić o zloupotrebi lijekova: Radi se o dogovoru pojedinaca

U Kantonu Sarajevo zloupotrebljavaju se podaci pacijenata za davanje lažnih dijagnoza  i izdavanje recepata  za skupe lijekove. Ovaj problem traje duže vrijeme, a Kantonalni zavod zdravstvenog osiguranja odgovornim smatra pojedince u domovima zdravlja.

Za Televiziju Sarajevo, u emisiji Špica, o ovom problem je govorila Lejla Brčić, pomoćnica direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

Na pitanje ko je odgovoran za ovaj problem , Lejla Brčić govori kako je jasno da se radi o pojedincu, odnosno o pojedincima.

Mi smo u ponedjeljak zaprimili prijavu osiguranika, koji je uputio zahtjev za provjeru Zavodu zdravstvenog osiguranja. Ono što do ovog momenta možemo reći, na osnovu uvida u sistem, jeste da je utvrđeno da je sve recepte propisao jedan ljekar iz Doma zdravlja i da su svi recepti realizirani u jednoj apoteci, odnosno da je jedan zaposlenik taj koji je izdavao lijekovi u apoteci. Ovo što do sada možemo vidjeti jeste da se radi o dogovoru pojedinaca i o ljudskom faktoru, što je vrlo teško prevenirati i spriječiti“, rekla je Brčić.

Zbog zaštite ličnih podataka i zaštite buduće istrage, Brčić nije htjela govoriti o kojim pojedincima i o kojim domovima zdravlja je riječ.

Dalje naglašava da ovo nisu učestale pojave, rekavši kako je Zavod za zdravstveno osiguranje Kantona Sarajevo u protekloj godini zaprimio dvije prijave ovog karaktera.

Sa informacionim sistemom nema problema. Mi smo u roku dvije minute dobili podatak ko je propisao lijekove i gdje su lijekovi realizirani. Dakle, sistem je odradio svoje“, kaže Brčić.

Na kraju naglašava da vrijednost zloupotrijebljenih lijekova iznosi oko 5 hiljada KM.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia