online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Le Drian: Francuska ostaje predana teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH

Kao “svjedok” Daytonskog sporazuma, potpisanog u Parizu 14. decembra 1995. godine, Francuska ostaje predana teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine, objavio je francuski ministar za Evropu i vanjske poslove Jean-Yves Le Drian nakon razgovara sa ministicom vanjskih poslova BiH, Biserom Turković.

Ministri su razgovarali o aktuelnoj zdravstvenoj krizi i multilateralnoj pomoći koju pruža EU unutar COVAX mehanizam te o pristupu cjepivima.

Ministar Le Drian i ministrica Turković čestitali su jedno drugome na izuzetno dobrim bilateralnim odnosima koji su ogledaju unutar ‘’Strategije za Zapadni Balkan.’’ Izrazili su želju da se što prije potpiše bilateralni sporazum sa Francuskom razvojnom agencijom u Bosni i Hercegovini.

Le Drian je žestoko osudio sve oblike propitivanja teritorijalne cjelovitosti i postojanja Bosne i Hercegovine kao države. Kao “svjedok” Daytonskog sporazuma, potpisanog u Parizu 14. decembra 1995. godine, Francuska ostaje predana teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine.

-Ministar je pozvao čelnike Bosne i Hercegovine da prevladaju svoje podjele kako bi se usredotočili na stvarne izazove s kojima se zemlja suočava: pravilno funkcioniranje demokratskih institucija, posebno na razini središnje države; konsolidacija vladavine prava, posebno neovisnosti pravoduđa, te ekonomski i socijalni razvoj.Podsjetio je na punu podršku Francuske europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine, koja podrazumijeva provedbu strukturnih reformi koje je utvrdila Europska komisija, a podržalo Vijeće EU, saopćeno je iz francuskog ministarstva za Evropu i vanjske poslove.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia