online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Ministarstvo saobraćaja KS najavilo je za ovu godinu realizaciju više kapitalnih projekata(TVSA/Video)

Nakon što je Vlada KS usvojila program održavanja, rekonstrukcije i izgradnje saobraćajnica na području Kantona Sarajevo za 2021. godinu, u ovoj godini očekuje se realizacija 52 projekta, od čega se njih 23 odnose na izgradnju i rekonstrukciju saobraćajnica, dok se njih 29 tiču rehabilitacije i investicionog ulaganja. Ukupna dužina saobraćajnica koje će biti tretirane je oko 25 kilometara.

Ministarstvo saobraćaja KS najavilo je za ovu godinu realizaciju više kapitalnih projekata. Jedan od takvih je i dugo najavljivana izgradnja tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica, a planirana je i rekonstrukcija postojećih dionica pruga.

„Idemo napokon sa rekontsrukcijom pruge Ilidža – Marijin Dvor očekujem da će u narednih 15-tak dana biti potpisan ugovor ko će biti izvođac to znači da bi na ljeto trebali biti radovi. Naručeni su trolejbusi to je isto jedan veliki kapitalni projekat. Prvi trolejbus očekujemo u februaru idue godine. U naredna 2 mjeseca bit će završni tenderi koji su raspisani za izgradnju tunela na Kobiljoj glavi i za nabavku novih tramvaja. A nakon toga krećemo na raspisivanje tendera za Hrasnicu za novu prugu i za proširenje trolejbuske mreže do Vogošće“, rekao je Adnan Šteta, ministar saobraćaja KS.

Osim ovih kapitalnih projekata počeli su i intenzivniji radovi na Prvoj i Devetoj transverzali sa ciljem da se ove saobraćajnice što prije stave na raspolaganje građanima.

 „Prva i Deveta transverzala su svakako infrastrukturalni cestovni projekti i adaptivno upravljanje saobraćajem gdje smo pokrenuli proceduru javne nabavke koja bi trebala krenuti  iduće godine a realizovati će se do kraja 2023 god. To su stvari koje bi trebale u naredne dvije tri godine skroz izmjeniti sliku po pitanju kako javnog prijevoza tako i cestovne infrastrukture i saobraćaja u KS“, rekao je Šteta.

Kada je u pitanju tramvajska pruga Ilidža – Hrasnica početak radova planiran je za proljeće naredne godine.

Iz Instituta za saobraćaj smatraju da su najavljeni projekti za svaku pohvalu, jer svaka izgradnja pokreće privredne aktivnosti. Međutim, istovremeno ukazuju da u Sarajevu postoje četiri nivoa upravitelja te da dolazi do nekoordinacije duplanja poslova.

Planirana je zamjena dotrajale i oštećene saobraćajne signalizacije, sanacija mrežastih pukotina, nivelisanje šahtova i ulegnuća, ugradnja zaštitnih odbojnih ograda, te druge aktivnosti i radovi tekućeg održavanja.

Marina Jeina, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia