online slots game malaysia
SarajevoVijesti

KS: Sve je više turista u glavnom gradu BiH

Broj turista u BiH,  ali i u KS tokom ovog ljeta viši je nego u istom periodu prošle godine, što je ohrabrujuće za sve zaposlene u ovom sektoru. Zadovoljni su taksisti, turistički radnici, ugostitelji.

Sve je više turista u glavnom gradu BiH. Povoljnija epidemiološka situacija, kao i manje restrikcije nego prošlog ljeta, kada su putovanja bila svedena na minimum, razlog su porasta, kako jednodnevnih izleta, tako i noćenja u KS.

„Zahvaljujući dobroj epidemiološkoj situaciji i u KS priliv turista automatski je znatno veći, sigurno sada KS i Turistička zajednica na nekih 60 % kapaciteta od 2019 godine, 2019 godina je godina koja je bila najbolja godina u privredi globalno tako i u turističkoj zajednici KS“, rekao je Kenan Magoda, predsjedavajući povjerenstva Turističke zajednice KS.

Prema podacima Turističke zajednice, najviše dolazaka bilježimo iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Turske i Sjedinjenih Američkih Država. A nakon uspostave novih avio-linija ovog ljeta, sve je više turista iz Kuvajta, Omana i Bahreina.

„Ono što je mnogo važno da na sarajevski aerodrom svaki dan slijeće preko 30 aviona  –  mislim da je 11 aviona samo sa istoka tako da nam govori stvarno da je Sarajevo kao i uvijek itekako atraktivna destinacija i pogotovo sada prije početka najvećeg festivala, najveceg događaja u KS, SFF, dvije sedmice pred pokazuje da ćemo imati dobru sezonu, istakao je Magoda.

I ova godina pokazuje da je Sarajevo u posljednje vrijeme postalo odlična i prepoznatljiva turistička destinacija tokom cijele godine, a posebno ljetnih mjeseci. Prirodne ljepote, zanimljiva i bogata kultura i historija kao i gastroturizam ono je što privlači brojne strance.

Ono što nije toliko u fokusu javnosti, a značajno je za domaći turizam jeste i razvoj ove grane privrede u regionu, pojašnjavaju turistički radnici. Aviokompanije prilagođavaju svoj rad pandemiji te otvaraju sve više linije ka onim destinacijama za koje imaju procjene da će letovi biti popunjeni.

Budući da svakog mjeseca u 2021. godini KS bilježi veći broj dolazaka i noćenja turista, ova ljetna turistička sezona mogla bi biti prvi korak ka oporavku turizma, za koji se pretpostavlja da će tek oko 2025. doći do nivoa na kojem je bio 2019. godine, procjene su turističkih djelatnika.

Berina Bevrnja – Muratović

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia