online slots game malaysia
SarajevoVijesti

KS: Šest novozaraženih koronavirusom

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je na koronavirus pozitivno šest osoba od testiranih 533. Od Covid infekcije se oporavilo 14 osoba. 

Tokom jučerašnjeg dana od posljedica zaraze koronavirusom preminula je jedna osoba. 

Od spomenutog broja novozaraženih, tri osobe pripadaju porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije. 

Trenutno su u KS hospitalizirana 52 pacijenta, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 19, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 33 pacijenta. 

Na respiratoru su dva pacijenta, i to po jedan na KCUS-u i u Općoj bolnici. 

U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koriste četiri pacijenta. 

U protekla 24 sata tri osobe su otpuštene sa hospitalizacije. 

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 48 pacijenata, od kojih su dva transportovana u Opću bolnicu, a jedan na KCUS. 

Na drive-in punktu na Vrbanji uzeto je 47 PCR uzoraka, u Novom Gradu devet, u Semizovcu 30, dok na Ilidži niko nije testiran. Ukupno je proteklog dana na drive-in punktovima i Covid-ambulantama izvršeno 318 PCR testiranja. 

Covid-pozivni centar je zabilježio 162 poziva, a obavljena su i 143 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama. 

Kanton Sarajevo danas bilježi 232 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. 

U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.458 osoba. 

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.480 osoba zaraženih koronavirusom i 50.972 izliječene. 

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je osam, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 14. 

I danas se u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” nastavlja imunizacija onkoloških pacijenata, prema spiskovima s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, te revakcinacija ranije vakcinisanih osoba. 

Iz Zavoda za javno zdravstvo KS ponavljaju obavijest građanima koji imaju problema sa prijavljivanjem na aplikaciju za vakcinisanje da se obrate poslovnicama ovog zavoda u kojima će ih evidentirati u sistem, te im naknadno dati termin vakcinacije. 

Mole se svi sugrađani da na vakcinaciju dolaze isključivo uz poziv i u terminima koji su im naznačeni u pozivu. Svi koji dođu bez poziva, neće moći obaviti vakcinaciju i bit će vraćeni. Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia