online slots game malaysia
SarajevoVijesti

KS: Radni sastanak povodom plana izgradnje turističkog centra Skakavac

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić organizirao je danas radni sastanak, kojem su prisustvovali predstavnici nekoliko institucija i ustanova, kako bi se upoznali s prijedlogom idejnog projekta Udruženja „Skakavac“, odnosno s planom izgradnje “outdoor” turističkog centra Skakavac i otvorili preliminarne razgovore na ovu temu.

“Uspostavljanjem i izgradnjom izvangradskog, odnosno „outdoor“ turističkog centra Skakavac, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo u partnerstvu s Federalnim ministarstvom zaštite okoliša i turizma, Ministarstvom komunalne privrede i infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, gradskom upravom Grada Sarajeva, općinama Vogošća, Stari Grad, Centar i Ilijaš, i drugim ustanovama, želi svim građanima Bosne i Hercegovine, kao i inostranim i domaćim turistima ponuditi novi, moderni pristup turističke ponude kojim bi se Kanton Sarajevo postavio u sami vrh ove vrste turističkog potencijala u regionu”, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Nakon prezentacije ministra Delića svi prisutni imali su priliku iskazati svoje stavove i opredjeljenja u vezi s njim. Obzirom da su svi podržali ideju projekta i prepoznali njen značaj kao prioritetan, kako za lokalne zajednice, tako i za Grad i Kanton Sarajevo, te cjelokupnu Federaciju BiH, prisutni su izložili svoje prijedloge korisne za njegovo unapređenje i realizaciju, a što je, kako je saopćeno, i bio cilj ovog radnog sastanka.

Delić izrazio je zadovoljstvo što su svi pozvani prisustvovali sastanku, te istakao da je ovaj sastanak dokaz da gdje ima volje ima i načina da se radi, “bez obzira na sve razlike koje živimo”.

“Izgradnja ovog turističkog centra, osim što bi upotpunila turističku ponudu Kantona Sarajevo, otvorila bi i mogućnost razvoja lokalnih zajednica kroz razvoj ruralnog turizma, što bi rezultiralo poboljšanjem standarda lokalnog stanovništva kroz samozapošljavanje, omogućilo ponudu proizvoda iz domaće radinosti kako domaćim tako i inostranim turistima. Osim toga, aktivnosti na uspostavljanju ovog turističkog centra Kanton Sarajevo postavile bi na lidersku poziciju u ovom dijelu Evrope u ‘outdoor’ turističkoj ponudi“, kazao je Delić.

S navedenim su se složili svi prisutni, dok je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić istakao da ga se ideja povezivanja najviše dojmila.

“Ideja da smo zajedno u ovome mene je privukla da dođem na ovaj sastanak. Napravit ćemo nešto važno i konkretno, naše povezivanje je jako bitno, a ovaj projekt je upravo to, i Općina se u potpunosti stavlja na raspolaganje kada je u pitanju njegova realizacija“, istakao je načelnik Fazlić.

Projektom je planirano da najviši vodopad jugoistočne Evrope – Skakavac, koji je sa 98 metara visine sam po sebi prirodna i turistička atrakcija, bude i prirodni dragulj BiH, kao i centralni dio ovog “outdoor” turističkog kompleksa. Također je naglašeno kako svi sadržaji koji se planiraju uspostaviti i izgraditi trebaju biti usmjereni na vodopad Skakavac.

Sadržaji, naravno, ne bi utjecali na prirodni sklad područja i pomogli bi u zaštiti flore i faune koja obitava unutar spomenika prirode Skakavac.
U okviru budućeg turističkog centra Skakavac predviđeni su mnogobrojni sadržaji, kao što su planinska kuća, povratni Zip Line, vertikalna i horizontalna Via ferata, umjetna stijena za sportsko penjanje, vidikovac (Check point), amfiteatar, staze za brdski biciklizam, pješačke (hiking staze), te staze za planinsko trčanje (trail running), turno skijanje i krpljanje te sadržaji za djecu.

Obzirom da su svi prisutni iskazali volju i opredjeljenje da budu dijelom ovog projekta, Ministarstvo privrede KS će pripremiti plan koraka koji će voditi prvo do izrade projektne dokumentacije, te na koncu ka delegiranju iste na javne i međunarodne tendere, i to sve u skladu sa zakonskom legislativom svih nivoa vlasti, naveli su iz Službe za protokol i press KS.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia