online slots game malaysia
SarajevoVijesti

KS: Proglašena epizoda ‘Pripravnost’ zbog povećanog zagađenja zraka

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo proglasilo je epizodu “Pripravnost” za kompletno područje Kantona Sarajevo.

Mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku na tri lokacije zabilježena su prekoračenja dnevnih graničnih vrijednosti koncentracija čestičnih tvari u zraku – PM10 (50 µg/m3), dok ostali praćeni polutanti nisu zabilježili prekoračenja.

Pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku na području Kantona Sarajevo za 30. oktobar ove godine zabilježili su prekoračenja dozvoljenih vrijednosti za PM10 predviđenih za proglašenje prve epizode pripravnosti na stanicama Otoka 55µg/m3, Ilidža 83µg/m3, te Ilijaš 116µg/m3.

U isto vrijeme, prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda očekuje se da će sutra preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa slabim sjeverozapadnim vjetrom.

Za 1. novembar se predviđa sunčano vrijeme, uz umjerenu oblačnost, sa slabim jugozapadnim vjetrom i mogućom maglom u kotlinskim dijelovima grada, dok se za 2. novembarski dan prognozira umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa slabim jugozapadnim vjetrom i mogućom slabom inverzijom.

U epizodi “Pripravnost” u zoni A – u općinama Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo i Ilidža – ispod 700 metara nadmorske visine zabranjeno je kretanja automobila i teretnih vozila, čiji dizel motori imaju normu EURO1 i manju, uz pojačane kontrole inspekcijskih organa i asistenciju organa MUP-a.

Također, u svim zonama intenzivira se čišćenje i pranje cesta primjenom mokrog postupka kalcij-hloridom, te se pojačava inspekcijski nadzor nad gradilištima.

Pristupa se i smanjenju temperature za minimalno 2°C na svim postrojenjima za proizvodnju toplotne energije sa Liste pravnih i fizičkih lica koja za zagrijavanje prostorija koriste čvrsta goriva i teška lož ulja uz preporuku za eventualni prelazak na prirodni gas ili električnu energiju, gdje za to postoje tehničke mogućnosti.

Osim toga, maksimalno se povećava kapacitet sredstava javnog gradskog prijevoza koji ne zagađuju okoliš, i pozivaju se pravnih lica da u zavisnosti od svojih mogućnosti izvrše pomjeranje početka radnog vremena radi rasterećenja kapaciteta javnog gradskog prijevoza i gradskih saobraćajnica.

Upozoravaju se rizične grupe stanovništva za smanjenje kretanja, cjelokupno stanovništvo da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinose zagađenju zraka, a ustanove školskog i predškolskog odgoja i obrazovanja da djeca ne borave na otvorenom prostoru van zgrade za vrijeme velikih i malih odmora, kao i da se časovi tjelesnog odgoja ne odvijaju u dvorištu škole.

Dodatno se izdaje upozorenje da je zabranjeno spaljivanje otpada i drugog nevegetacijskog materijala na otvorenom prostoru, uz pojačan inspekcijski i drugi nadzor nad primjenom svih mjera.

Tokom trajanja epizode izdaje se upozorenje da je kažnjivo svako spaljivanje otpada u kućanstvima i poziva da se u slučaju sumnje takva nedozvoljena postupanja prijave na Eko-telefon br. 033/66 00 00 ili telefon Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite br: 121, radi daljnjeg djelovanja nadležnih inspekcija općina i Kantona.

Stručno tijelo će nastaviti kontinuirano pratiti stanje kvaliteta zraka, te zajedno sa Vladom KS o svim promjenama na vrijeme informisati građane Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia