online slots game malaysia
SarajevoVijesti

KS: Počela prijava učenika na online sistem za upis u srednje škole

Prva prijava učenika na online sistem za upis u srednje škole u 2021/2022. školskoj godini na području Kantona Sarajevo počela je danas putem web stranice www.upis.emis.edu.ba i traje do 18. juna.

– Sistem je otvoren jutros od 9 sati prema unaprijed zadanim kriterijima i dozvoljenim upisnim kvotama za srednje škole. Sretni smo što će još jedna generacija učenika osnovnih škola KS dobiti svoju priliku da nastave svoje daljnje formalno obrazovanje – rekla je ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota – Muminović na današnjoj pres-konferenciji. 

Očekuje da će se u školskoj 2021./2022. godini pojaviti oko 3.800 učenika.

– Ukupno imamo 43 škole, a vrijeme prijave na sistem nije kriterij rangiranja učenika u izabrane škole. Zadani su kriteriji uspjeha i uspjeha u pojedinačnim predmetima, kao i uspjeha u takmičenjima – istakla je Hota – Muminović.

Direktor univerzitetskog tele-informatičkog centra (UTIC) Elmedin Selmanović izrazio je zadovoljstvo što je UTIC već pet godina partner Ministarstvu odgoja i obrazovanja KS u provođenju procesa online upisa učenika u srednje škole.

– Broj učenika devetih razreda je bio 3.956 ove godine, od čega je do sada sistemu online upisa pristupilo oko 3.600 učenika. Među njima je oko 2.300 učenika napravilo svoje izbore danas do 14 sati. Također, tokom upisnog roka učekujemo i učenike iz drugih kantona da nam se prijave – kazao je Selmanović.

Poručio je da učenici koji ne prođu ni jedan od svojih izbora i ukoliko žele promijeniti svoju odluku imaju mogućnost za reizbor i to u 14. i 16. juna na online sistemu.  

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia