SarajevoVijesti

KS: Održavanje eksterne mature za učenike osnovne i ove godine je upitno

U vrijeme dok pandemija nije uvjetovala način izvođenja nastave, učenici devetog razreda na kraju školske godine polažu eksternu maturu iz nastavnih predmeta maternjeg jezika, prvog stranog jezika te matematike. Ipak prošle godine to nije bio slučaj zbog korona virusa, a njeno polaganje ove godine već je naišlo na negodovanje.

Održavanje eksterne mature za učenike osnovne i ove godine je upitno. Zbog pandemije i uslova školovanja, upućene su Inicijative za ukidanje polaganja mature i to iz Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja Federacije, ali i od strane  zastupnika u skupštini Kantona Sarajevo, Zvonka Marića.

“Učenici ne bi trebali zbog cjelokupne situacije sa pandemijom polagati eksternu mature nego bi ministatrsrvo odobrilo da se uradi ekvivalent njihovih ocjena iz 6., 7., 8., i 9 razreda kada su u pitanju ovi predmeti”, kazao je Saudin Sivro, predsjednik SSOOiO KS.

 “Korona kriza je ostavila već teške posljedice po znanje učenika iz razloga što se radilo po kombiniranom modelu nastave i zaista je to velika šteta, posljedice će biti veće”, istakao je Zvonko Marić, zastupnik u SKupštini KS.

Iz resornog ministarstva dobili smo odgovor kako su već poduzeti potezi na rješavanju dileme o održavanju polaganja eksterne mature. Osim pandemije, matura ovisi od još mnogo faktora koji će uticati na finalnu odluku.

“Ministarstvo je svjesno da se nastava odvija u online okruženju u otežanim uvjetima. Ovo stanje traje već godinu dana, mi se navikavamo na ovaj način rada koje je jedini izlaz iz ove situacije. Odluku ćemo donijeti uskoro”, rekla je Naida Hota – Muminović, ministrica odgoja i obrazovanja KS.

Marić dodaje da je eksterna matura diskriminatorna i u vremenu bez pandemije.

Iz ministarstva kažu da se, osim u doba online I kombinovane nastave, neće razmatrati opcija ukidanja eksterne mature.

Podsjećamo, prošle godine učenici nisu polagali eksternu maturu zbog toga što, kako su tada rekli iz resornog ministarstva,  učenici nisu imali mogućnost da se pripreme na adekvatan. Finalna odluka o ovogodišnjoj eksternoj mature biće poznata u martu.

Mašo Karavdić, TVSA

5 1 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.