online slots game malaysia
SarajevoVijesti

KS: Nedavno predložena inicijativa za pružanje podrške turističko-ugostiteljskom sektoru, trenutno nije naišla na podršku nadležnih

Mnoge države zbog krize izazvane koronavirusom pokušavaju animirati svoje građane da ljetuju i svoj novac troše na domaćim destinacijama. Osim brojnih prilagođenih aranžmana u ponudu su uveli i tzv. turističke vaučere koji su podijelili svojim državljanima. Riječ je o određenom novčanom iznosu koji mogu potrošiti na određenim lokacijama. U KS nedavno je predložena slična inicijativa, međutim nije naišla na podršku nadležnih u ovom momentu.

Na posljednjem zasjedanju skupštine KS predložena je inicijativa da se pruži podrška turističko-ugostiteljskom sektoru koji je među najpogođeniji pandemijom koronavirusa. Ideja se odnosila na to da se građanima podijele vaučeri od 20 KM, a koji bi bili iskorišteni za ručak I slično. S obzirom da brojni ugostitelji sada rade smanjenim kapacitetima  ovakva kratkoročna mjera bila bi od izuzetnog značaja.

„Ovo je jedan od načina da stimulišemo potrošnju, a da u isto vrijeme damo svojevrsnu nagradu građanima KS koji su zaista bili disciplinovani tokom pandemije. Pandemija je ostavila devastirajuće posljedice na našu ekonomiju, naročito na segmente kao što su ugostiteljstvo, turizam, i uslužne djelatnosti kojima je u većini slučajeva bio zabranjen rad“, rekao je Samir Suljević, zastupnik u Skupštini KS (SDP)

Iako je ideja zanimljiva ističe ministar finansija, ne treba je automatski prihvatiti bez detaljne analize, niti u potpunosti odbaciti. Ministar podsjeća da prema posljednjem popisu u KS ima između 410 i 413 hiljada osoba, što bi značilo da za realizaciju te mjere Iz budžeta bilo bi potrebno izdvojiti oko 8,2 miliona maraka. Tog novca, kažu u budžetu trenutno nema.  

„U narednom periodu možemo vidjeti da li će kroz drugi očekivani rebalans budžeta KS biti sredstava za realizaciju ove i drugih mjera kojima bi se dodatno utjecalo na privredne tokove u KS“, kazao je Jasmin Helebić, ministar finansija KS.

I dok u KS, pa ni na nivou Federacije nema sluha za ovakvu ideju, u manjem bh entitetu RS slična inicijativa je zaživjela. Pripremili su 50.000 vaučera u iznosu od po 100 maraka, za punoljetne osobe koji mogu iskoristiti za smještaj na nekoj od domaćih destinacija. Iz udruženja hotelijera, nisu previše optimistični jer kako kažu, još uvijek nisu dobili ni ono što ih sljeduje po osnovu koronazakona.  

„Još jednom apelujem da sistem, država, bar djelomično ispuni ono što je obećala I što jeobaveza za ugostiteljsko turističke objekte a to je da niko još nije dobio naknade za minimalce, za doprinose , još ništa nije ispoštovano“, rekao je Amir Hadžić, Udruženje hotelijera i restoratera.

Prema posljednjim procjenama, u KS postoji više od 3.000 ugostiteljskih objekata koji direktno zapošljavaju 15-20.000 ljudi. Ukoliko ovaj sektor ne zaživi u većem kapacitetu ubrzo, štete koje nastanu biće dugotrajne.

Berina Bevrnja Muratović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia