online slots game malaysia
SarajevoVijesti

KS: 102 nova slučaja zaraze koronavirusom, dva smrtna slučaja

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo su potvrđena 102 nova slučaja zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 777 uzoraka.

U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavio se 41 naš sugrađanin. Nažalost, desila su se i dva smrtna slučaja.

Trenutno je na bolničkom liječenju 61 pacijent, od kojih njih 40 ima akutnu infekciju, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječe se 33 pacijenta, a na liječenju u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ ih je 28.

Nema pacijenata na respiratoru, dok ih petoro koristi kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 370 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.267 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 53.739 osoba zaraženih koronavirusom i 52.072 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 54, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 90.

“S obzirom na pojavu delta soja i njegove visoke zaraznosti, a u svrhu zadržavanja pozitivnih trendova, apeliramo na stanovništvo Kantona Sarajevo da poštuje mjere lične zaštite – održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima, ukoliko se ne može održati fizička distanca, kao i higijenu ruku. Posebno naglašavamo izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama gdje je mogući bliski kontakt kroz duži vremenski period i izbjegavanje gužvi i navedenih prostora. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe”, ponavljaju ključne mjere i preporuke iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 156 pacijenata, od kojih su dva transportovana u Opću bolnicu i na KCUS.

Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeta su ukupno 484 PCR brisa.

Covid-pozivni centar zabilježio je 122 poziva, a obavljeno je i 130 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, ukupno su aplicirane 3.323 doze vakcina, i to na Zetri 2.466, te 857 na novootvorenim vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići i Trnovo.

I danas se na Zetri nastavljaju “Dani otvorenih vrata”, u okviru kojih je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava.

Također je i na novootvorenim vakcinalnim punktovima u ove četiri općine omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, iznad 18 godina, bez prethodne najave.

“Bitno je napomenuti da građani moraju doći na revakcinaciju na onaj punkt na kojem su primili prvu dozu”, naglašavaju iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Iz ovog resornog ministarstva i dalje upućuju poziv i apeluju na građane da se vakcinišu, jer samo tako čuvaju sebe, ali i sve druge oko sebe.

Zajedno sa zdravstvenim ustanovama Ministarstvo zdravstva KS zahvaljuje građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia