online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Krug 99: Zbog pouke iz BiH ili straha od nuklearnog rata reakcija svijeta na rat u Ukrajini znatno bolja

Uvodničar današnje redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 general major u penziji Vahid Karavelić upozorio da se nad BiH i dalje nadvijaju oblaci prijetnje njenoj opstojnosti, budućnosti i prosperitetu te poručio da međunarodna zajednica sada ima priliku i obavezu da ispravi svoje greške počinjene prema Bosni i Hercegovini i da joj osigura prosperitetnu i demokratsku budućnost.
Kao uvodničar o temi “Trideset godina odbrane Bosne i Hercegovine i savremeni izazovi”, Karavelić je istakao da je međunarodna zajednica dužna, odgovorna i morala bi sve učiniti i danas ispraviti svoje greške prema BiH, na način da osigura njenu trajnu budućnost izgradnjom njenog društveno-političkog sistema na načelima i principima savremene demokratije, kao multietničke i sekularne društvene zajednice, odnosno građanskog društva.

Podsjetio je da je nakon raspada SSSR-a i njegovog vojnog bloka, kao i socijalističkog bloka zemalja istočne evrope, rušenjem berlinskog zida devedesetih godina prošlog stoljeća uslijedila i disolucija SFRJ, što je velikosrpski nacionalistički beogradski režim prepoznao kao svoju šansu za ostvarenjem svojih historijskih nacionalističkih ciljeva.

– Planirano je za nekoliko sedmica oružanim putem okupirati BiH i nasilno je zadržati u krnjoj Jugoslaviji odnosno Velikoj Srbiji, što je najavljeno još 28. juna 1989. na Gazimestanu, nakon čega je dvije godine kasnije 25. maja 1991. uslijedio i dogovor u Karađorđevu između Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana o podjeli Bosne i Hercegovine – naveo je Karavelić.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia