online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

‘Krug 99’ – Građansko uređenje države osigurava mir i prosperitet BiH

Bosna i Hercegovina treba promjenu političke paradigme u kojoj se danas, nažalost, sve određuje na osnovu etničkog ekskluziviteta, a na što, između ostalog, ukazuju i sve presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, kojima je potvrđeno kako u Ustavu BiH i njenom Izbornom zakonu postoje diskriminatorne odredbe.

Istaknuto je to danas na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” o temi “Građansko uređenje države osigurava mir i prosperitet Bosne i Hercegovine”, čiji su sudionici još jednom potcrtali značaj građanskog principa u BiH u skladu sa savremenim međunarodnim i evropskim standardima i vrijednostima.

– Politički pad nacionalizma i etnocentrizma i pobjeda koncepta građanskog principa je potreba i obaveza koja proizilazi iz Aneksa III Dejtonskog mirovnog sporazuma, a koji se referiše na izbore u BiH – kazao je zastupnik u Zastupničkom domu Paralamentarne skupštine BiH (PSBiH) i uvodničar sesije prof. dr. Dženan Đonlagić.

Polazeći od teze da je građanska BiH dogovorena u Daytonu, te da je građansko uređenje države krajnji cilj tog sporazuma, uvodničar precizira kako će buduće uređenje BiH biti – građanska država liberalne demokratije.

U tom kontekstu, podsjeća na Aneks III Dejtonskog sporazuma koji govori o izborima i izbornim procesima u BiH, navodeći kako taj sporazum nije trajni okvir za BiH, te da se on može nadograditi i dinamički razvijati, prvenstveno, u skladu s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima koja ima supremaciju nad domaćim zakonodavstvom, kao i evropskim principima liberalne demokratije.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia