online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Krizni štab KS apeluje na građane da se tokom praznika suzdrže od porodičnih okupljanja

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo poziva građane i institucije, pred nastupajući Kurban bajram, da su obavezni striktno se pridržavati mjera iz Naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, koje su u primjeni od 25. jula 2020. godine.

U Naredbi je naloženo obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, uz obavezno držanje fizičke distance od najmanje jedan (1) metar. Okupljanje u zatvorenom prostoru dozvoljeno je do maksimalno 50 osoba, a na otvorenom do 100 osoba, uz držanje obavezne distance od najmanje dva (2) metra. „Apelujemo na građane da se posebno u nastupajućim praznicima suzdržavaju od bliskih međusobnih kontakata u smislu rukovanja i ljubljenja, te porodičnih okupljanja sa većim broju osoba na jednom mjesto“, naglašavaju iz Kriznog štaba.

Također apeluju na građanstvo da tokom Bajramskih praznika izbjegava sva veća okupljanja, pa čak i okupljanja sa rodbinom, jer ista nose rizik širenja infekcije. “Posebno apelujemo na osobe koje dolaze iz inostranstva sa područja koja su pogođena COVID-19 infekcijom, da izbjegavaju rodbinska okupljanja i u slučaju da imaju neki od simptoma: suhi kašalj, povišena tjelesna temperatura, glavobolja, dijareja, bolovi u grudima ostanu u kućama i obrate se ljekaru za daljnje analize.

Štiteći sebe, minimiziranjem rizika od infekcije, štitimo i najranjivije osobe, starije osobe, hronične bolesnike. U skladu sa navedenim i Islamska zajednica BiH je uputila apel da ovaj Bajram obilježimo, uz poštivanje svih epidemioloških mjera“, ističu u Kriznom štabu.

Također molimo da se minimizira bliski kontakt sa prijateljima i rodbinom“, naglašavaju iz kantonalnog Kriznog štaba. Podsjećaju i da je Naredbom Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva dozvoljen rad ugostiteljskih objekata ne duže od 23:00 sata, uz obavezno poštivanje epidemioloških mjera: distance, dezinfekcije prostora, stolova i ruku, odnosno poštivanje preporuka Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

5 1 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia