online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Krivokapić: Prestati mržnjom trovati buduće generacije

Skupština Crne Gore bi trebala na današnjoj sjednici razmatrati Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, a predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, koji danas boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini kazao je da je svaka žrtva na ovim prostorima velika.

Podsjetio je da je Deklaracija o genocidu u Srebrenici usvojena 2009. godine, ali Krivokapić kaže da je najgore što se dešava na ovim prostorima to što se nenadoknadive žrtve danas koriste u političke svrhe.

– Politika koja je možda suučesnik direktnih ili indirektnih dešavanja danas pokušava nešto promijeniti ne da bi se kajali jer svaka žrtva je vrijedna našeg odnosa koji mora da vas gane do srži, a ne da se koristi u bilo kakve svrhe – stava je Krivokapić.

Kaže da je njegov odnos prema Srebrenici jasan jer je on zbog Srebrenice krenuo u proces razrješenja dužnosti jednog ministra u Vladi Crne Gore iako je znao da je to možda pokušaj rušenja Vlade.

– Žao mi je zbog svih žrtava koje trebaju da nas opominju i nečemu nauče. To treba da bude svima nama poruka da nema toga rata koji je vrijedan i koji se vodi iz ovih iz onih razloga jer žrtve niko ne može povratiti – kazao je.

Potrebno je, napominje, da svi na ovim prostorima shvate da je pomirenje vrjednije od bilo kakve svađe, da pogledi koji su nekada pogledi mržnje ne donose nikome dobro te da jedina poruka treba biti poruka ljubavi.

– Ako toga nema trovat ćemo mržnjom buduće generacije što nikome nije u interesu. Trebamo vaspitavati generacije na greškama. Ne može jedan biti kriv i moramo se vratiti na ono što je naš osnovni zadatak i da na najbolji način gradimo budućnost – zaključio je predsjednik Vlade Crne Gore Zoran Krivokapić.

Na pitanje da li će Rezolucija biti danas usvojena, Krivokapić je kazao da Crna Gora prvi put ima Vladu koja ništa ne dirigira Skupštini Crne Gore.

Skupština Crne Gore danas je trebala odlučivati o Prijedlogu rezolucije o genocidu u Srebrenici, kojom se najoštrije osuđuje i zabranjuje javno negiranje genocida u Srebrenici.

Početkom maja poslanici u Skupštini Crne Gore Ervin Ibrahimović, Dragutin Papović, Damir Šehović, Raško Konjević, Genci Nimanbegu, Fatmir Đeka i Andrija Popović podnijeli su Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici.

U Prijedlogu rezolucije najoštrije se osuđuju genocid u Srebrenici, potvrđuje da je stradalo 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti i zabranjuje javno negiranje postojanja ili umanjenja genocida.

Osim toga, 11. juli se proglašava Danom sjećanja na žrtve genocida, naglašava se riješenost države Crne Gore da afirmira vrijednosti mira i stabilnosti i poziva nadležne institucije na procesuiranje optuženih za genocid u Srebrenici, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia