online slots game malaysia
Sarajevo

Kovač za Sarajevsko jutro: Povećan broj razvoda u KS

Denyel-Ismir Kovač, stručni suradnik u KJU Porodično savjetovalište, čija je misija pružiti psihosocijalnu pomoć i podršku građankama i građanima KS kako bi bili osnaženi u svakodnevnom funkcioniranju, govorio je o tome i drugim uslugama Savjetovališta za Sarajevsko jutro.

Usluge pružamo svim građanima Kantona Sarajevo, a ponajviše socijalno ugroženim kategorijama. Mi smo, ustvari, jedina ustanova u BiH i regionu koja funkcionira samostalno, dok ostala porodična savjetovališta se inače nalaze pri centrima za socijalni rad. BiH ima u svom glavnom gradu porodično savjetovalište za čije formiranje je zaslužna Vlada KS, tako što se gospođa Besima Borić založila za njegovo osnivanje, kako bi se u to vrijeme, prije tačno 20 godina, demobiliziranim borcima pružila adekvatna pomoć – objasnio je Kovač.

Ističe da je porodica nukleus društva – “Mi smo bazirani na individuu i na porodicu”.

Jedan od fokusa Savjetovališta je i Bračno savjetovalište koji ima cilj prevenirati neželjene pojave u bračnoj zajednici, što dalje objašnjava Kovač: “Jedna od problemskih aktivnosti koja se realizira još od 2008. godine, a na ideju smo došli u suradnji sa Resornim ministarstvom da ovu aktivnost podijelimo, tako da smo u suradnji sa devet kantonalnih općina obavili sastanak kako bi svim parovima koji se odluče prijaviti vjenčanje u određenoj općini u KS pružili mogućnost da mogu doći u Porodično savjetovalište i razgovarati sa stručnjacima kako bi prošli kroz modul koji se sastoji od tri radionice.”

Radionice su tematski povezane, prva radionica je izbor partnera, druga se odnosi na aktivnu komunikacija (razrješavanje konflikta) i treća radionica je brak.

Želimo prevenirati neželjene pojave u bračnoj zajednici, a sve to s još većim ciljem da se prevenira razvod, koji je u posljednje vrijeme u porastu u cijelom Kantonu. Podaci u ovom trenutku nisu alarmantni, ali imaju tendenciju rasta – naglasio je Kovač.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia