online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Koordinacija sindikata traži od Vlade KS nastavak pregovora

Koordinacija sindikata na sastanku je odlučila da se v.d. premijerki i ministrici pravde i uprave Kantona Sarajevo, Dariji Softić Kadenić, uputi zahtjev za nastavak pregovora čije je otvaranje Koordinacija sindikata tražila svojim dopisom od 26.12.2022. godine a odbijanje Vlade Kantona Sarajevo je tada rezultiralo donošenjem Odluke o organizaciji i realizaciji štrajka upozorenja i generalnog štrajka, navode u saopštenju.

Pozdravili su usvajanje inicijative Kluba SDP-a BiH u Skupštini Kantona Sarajevo, koja je sa 28 glasova ZA usvojena na Trećoj radnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo a što Vladu Kantona Sarajevo obavezuje da „nastavi socijalni dijalog sa sindikatima o načinu povećanja primanja radnika koji ta primanja ostvaruju u Budžetu Kantona Sarajevo u 2023. godini”.

Koordinacija sindikata smatra da je neophodno da se u dobroj vjeri pregovori između Vlade Kantona Sarajevo i Koordinacije sindikata odmah nastave, intenziviraju i uspješno okončaju prije održavanja štrajka upozorenja koji je prvobitno bio zakazan za 23.1.2023. godine pa prolongiran za 22.2.2023. godine.


Koordinacija sindikata još jednom ponovila svoj jasan stav od 26.12.2022. godine prema kojem se:
a)      odbija jednostrana odluka o povećanju boda (sa 1.00 na 1.05 kako je to utvrđeno prijedlogom Vlade u nacrtu Zakona o izvršenju Budžeta Kantona Sarajevo za 2023. godinu o kojem će se Skupština Kantona Sarajevo izjašnjavati 8. februara 2023. godine i o kojem će se voditi i javna rasprava u trajanju od 20 dana);
b)      tražimo povećanje plata svim radnicima u osnovnim i srednjim školama, predškolskim, visokoškolskim i ustanovama kulture, nauke i socijalne zaštite, MUP-u i Upravi policije, zavodima i organima državne službe, javnim komunalnim preduzećima i javnim ustanovama zdravstva u 2023. godini u netto iznosu od 120,00 km počev od 01.01.2023. godine, navodi se u saopštenju.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia