online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Koordinacija sedam sindikata KS najavila štrajk upozorenja 23. januara

Na sastanku Koordinacije sindikata odlučeno je da nastavi sa sindikalnim aktivnostima te je donesena Odluka o organizaciji i realizaciji štrajka upozorenja i generalnog štrajka, saopćeno je iz ove Koordinacije.

Ističu da Vlada Kantona nije odgovorila na akt broj: 2100/22 od 26.12.2022. godine, odnosno nije udovoljila zahtjevu Koordinacije sindikata da se svim radnicima u 2023. godinu plate povećaju u netto iznosu od 120,00 KM počev od 01.01.2023. godine.

Odluka Koordinacije sindikata o organizaciji i realizaciji Štrajka će biti dostavljena organima sedam sindikata na dalje postupanje.

Štrajk upozorenja će početi u ponedjeljak, 23.01.2023. godine u 11:55 sati i trajat će 60 minuta, tj. do 12:55 sati.

Ukoliko se zahtjev iz Odluke o Štrajku ne ispuni do okončanja štrajka upozorenja od 23.01.2023. godine, bit će organizovan i realizovan generalni štrajk, nakon što se za to steknu svi zakonski uvjeti.

Tokom trajanja Štrajka proces rada u osnovnim i srednjim školama, predškolskim, ustanovama kulture i socijalne zaštite, MUP-u i Upravi policije, zavodima i organima državne službe, javnim komunalnim preduzećima i javnim ustanovama zdravstva, u kojima sindikati koji čine Koordinaciju osam sindikata imaju sindikalne podružnice će se odvijati u skladu sa zakonom, odnosno u skladu sa propisima kojim se definiše obavljanje poslova na kojima se rad ne može prekidati za vrijeme Štrajka.

-“Još jednom pozivamo poslodavce da do 31.12.2022. godine isplate jednokratnu novčanu pomoć za sve radnike u iznosu od 1080 KM i da sa ovlaštenim predstavnicima sedam sindikata koji čine Koordinaciju sindikata potpišu akte kojim se garantuje povećanje plata svim radnicima u osnovnim i srednjim školama, predškolskim, ustanovama kulture i socijalne zaštite, MUP-u i Upravi policije, zavodima i organima državne službe, javnim komunalnim preduzećima i javnim ustanovama zdravstva u 2023. godini u netto iznosu od 120,00 KM počev od 01.01.2023. godine. Imajući u vidu da je Sindikat UNSA odbio potpisati Odluku o Štrajku, obavještavamo javnost i članstvo sindikata da od 28.12.2022. godine Koordinacija sindikata ne djeluje u ime radnika UNSA te da Sindikat UNSA više nije članica Koordinacije sindikata, saopćeno je iz Koordinacije Sindikata.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia