online slots game malaysia
KulturaVijesti

Konkursom za kulturne namjene AMUS čuva savremeni muzički identitet BiH

Konkursom za dodjelu sredstava za kulturne namjene iz Fonda za kulturne i socijalne namjene Asocijacije kompozitora – muzičkih stvaralaca (AMUS) izdvojeno je 100.000 KM za 43 projekta iz oblasti klasične muzike, dječjeg stvaralaštva i ostalih žanrova.

U 2021., koju je AMUS proglasio za godinu klasične muzike, jedan od  projekata koji je dobio sredstva od 5.000 KM je “Kompozicija za simfonijski orkestar” autorice Hanan Hadžajlić. 

– Projekt “Kompozicija za simfonijski orkestar” nastavak je naše uspješne saradnje, a inspirisan je proglašenjem 2021. godinom klasične muzike od strane AMUS-a – navela je Hadžiajlić.

Pojasnila je da komponovanje djela za simfonijski orkestar u trajanju od 5 do 7 minuta zahtijeva minimalno tri mjeseca kontinuiranog rada, stoga smatra da je u kontekstu tog projekta finansijska podrška AMUS-a adekvatna.

Jedan od aplikanata iz oblasti ostalih žanrova, Admir Beganović, za svoj dokumentarni film “Vidiš li ovaj grad” dobio je 1.750 KM kao podršku za realizaciju svog projekta.

– Znam da je AMUS ovu godinu proglasio za godinu klasične muzike i zato sam im zahvalan što su prepoznali značaj i ovog projekta i dodjeli mi sredstva. Ona nisu velika ali će mi dobro doći, jer osim sarajevskih općina, druge podrške baš i nisam imao. I pored toga film je pri kraju, nedostaje mi još nekih 20 posto sredstava za završetak projekta i nadam se da ćemo da kraja godine imati premijeru ovog filma -rekao je Beganović.

Iz oblasti dječjeg stvaralaštva, Taik Ganić je za svoj projekat “Ekologija i higijena” dobio 1.000 KM.

– Ovo nije prvi puta da sarađujem sa AMUS-om i nije prvi puta da AMUS kroz projekt finansijski podrži moj rad. To je potvrda i ozbiljnosti mog rada jer se naša saradnja zasniva na profesionalnim odnosima i uspješnoj realizaciji dogovorenih projekata – naveo je Ganić, saopćeno je iz AMUS-a.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia