online slots game malaysia
KulturaVijesti

Koncertom Sarajevske filharmonije u Narodnom pozorištu počinju “Baščaršijske noći”

Večeras se u Sarajevu svečano otvara festival “Baščaršijske noći” koncertom Sarajevske filharmonije. Na ovogodišnjem koncertu publici će se predstaviti Isak Haračić, vođa sekcije violončela Sarajevske filharmonije, izvedbom Simfonije Concertante za violončelo i orkestar u e-molu i Simfonije br.1, op. 25, u D-duru “Klasična simfonija”, Sergeja Prokofjeva. Orkestar će predvoditi maestra Samra Gulamović.

Ovim nastupom Sarajevska filharmonija, koja glasi za jednu od najstarijih institucija kulture u BiH osnovana još davne 1923. godine, završava ovogodišnju koncertnu sezonu 2021/2022. Ulaz na koncert je slobodan.

BIOGRAFIJA SOLISTE: Isak Haračić, violončelista, rođen je 1991. god. u Beogradu i svoje najranije muzičko obrazovanje je stekao u Školi za muzičke talente u Ćupriji, Srbija. Osnovne i master studije je završio 2014. u klasi prof. Yevgeny Xaviereffa, a 2013. se usavršavao kod prof. David Gebera i Alexandar Stepansky na Music Academy of the West u Kaliforniji.Obzirom da je jednako zainteresovan za kamerno i solističko izvođenje, ali i orkestarski repertoar, imao je priliku da nastupa na različitim festivalima kao što su New York Youth Philharmonic (SAD), Miami Summer Music Festival (SAD), Liandu Music Festival (Kina), Sommerliche Musikakademie (Njemačka), ISA Music Festival (Austrija) i drugim festivalima u Aziji i Evropi. Imao je priliku nastupati u nekim od najeminentnijih koncertnih sala poput Konzerthaus u Berlinu, Guildhall u Londonu, New World Symphony Hall u Miamiu, Carnegie Hall u New Yorku, Bunkamura u Tokiju.U proteklom periodu Isak je bio vođa dionice violončela u Kunming International Philharmonic (Kina) i gostujući vođa u Hunan Symphony Orchestra (Kina). Trenutno je vođa dionice violončela u Sarajevskoj filharmoniji i član međunarodnog No Borders Orchestra.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia