online slots game malaysia
KulturaVijesti

Dani KS: Koncerti, predstave za djecu, promocije…ulaz besplatan

Manifestacija Dani Kantona Sarajevo 2024. održat će se od 2. do 9. maja, a publika će biti u prilici da prati mnoštvo zanimljivih sadržaja za građane, od rock koncerata, predstava za djecu, promocija knjiga i izložbi posvećenih antifašističkim stripovima itd. na različitim lokacijama širom Kantona Sarajevo. Ulaz na sve programe je besplatan.

JU „Bosanski kulturni centar KS“, u okviru ove Manifestacija koja se dešava pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, najavljuje nekoliko zanimljivih događaja.

Prvog dana Manifestacije, 2. maja, u 19 sati, u Galeriji JU BKC KS, planirano je filmsko veče u okviru koje će biti prikazan dokumentarni film “Planet Sarajevo”, autora Šahina Šišića.

Narednog dana, 03. maja, povodom obilježavanja Dana slobode medija, u 12 sati, u galeriji BKC-a planirana je promocija knjige “Hamza” autora Hamze Bakšića.

U okviru promocije, koju organizira Mediacentar Sarajevo povodom izdavanja dopunjenog izdanja ove knjige, bit će vođeni stručni razgovori o medijskim slobodama u bosanskohercegovačkom društvu i vraćanju povjerenja u novinarstvo.

Treći dan Manifestacije, 4. maj, planiran je kao dan stripa, ili “devete” umjetnosti, kako nerijetko zovu taj zabavni medij.  Tim povodom u Galeriji BKC-a bit će postavljena izložba pod nazivom “Antifašistički strip u Jugoslaviji”, od „Pionira“ do „Partizana“” autora Veljka Krulčića, novinara, publiciste i povjesničara stripa iz Zagreba. Izložba će biti svečano otvorena 04. 05. u 19 sati, a bit će dostupna za posjetioce do 25. maja, svaki dan osim nedjelje, od 10 do 18 sati.

Izložba se uz centralnu, sastoji još od dvije zasebne cjeline – ”Abdulah Kozić, Ahmed Muminović, „Male novine“… i antifašistički strip u Bosni i hercegovini” i ”Andrija Maurović i umjetnost antifašizma” koje će predstaviti strip-produkciju na području bivše Jugoslavije koja je po svojim estetskim dosezima, komunikacijskoj snazi i relevantnosti bila u ravni sa produkcijom stripa u Francuskoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Španiji i drugim vodećim evropskim zemljama u razdoblju druge polovice XX vijeka.

U ponedeljak, 6. maja publiku očekuje koncert proslavljene operske dive, sopranistice Sandre Bagarić i pijaniste Darka Domitrovića. Koncert će biti održan u velikoj dvorani BKC-a sa početkom u 20 sati, a na programu će biti širok repertoar koji uključuje šansone, kancone, mjuzikle, crossover i evergreen kompozicije kao što su: Ennio Morricone – Nella Fantasia, C. Porter – Kiss me Kate, F. Sartori – Time to say goobye, L. Bernstein – West Side Story, T. Albinoni – Adagio, F. Chopin – Nocturo u cis-molu, zatim pjesma koju je izvodila Tereza Kesovija, a koju je napisao Kemal Monteno – Moja posljednja i prva ljubav itd.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia