online slots game malaysia
KulturaVijesti

Koncert četiri nacionalna društva održan u Vijećnici

– Zajednički koncert četiri nacionalna društva u Bosni i Hercegovini pod nazivom “Sazvučja” održan je večeras u Gradskoj vijećnici u Sarajevu.

“Kao što sama riječ ‘Sazvučja’ u svom značenju nosi sklad više tonova, tako u Bosni i Hercegovini kroz potpuni sklad i sinergiju djeluju Bošnjačka zajednica kulture ‘Preporod’, Hrvatsko kulturno društvo ‘Napredak’, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo ‘Prosvjeta’ i Jevrejsko kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo ‘La benevolencija’, a koja s pravom nose epitet temeljnih institucija kulture naroda Bosne i Hercegovine”, istakli su organizatori.

Foto: AA

Koncertu je prethodilo potpisivanje Sporazuma o saradnji ovih društava, a sporazume su u auli Vijećnice potpisali predsjednik “Preporoda“ Sanjin Kodrić, predsjednik “Napretka“ Nikola Čiča, predsjednik “Prosvjete“ Nedeljko Masleša i predsjednik “La Benevolencije“ Jakob Finci.

Finci je kazao da ovo nije velik događaj za čovječanstvo, ali da je velik za ova udruženja.

“Napredak ne treba samo Hrvatima, Prosvjeta Srbima, niti Preporod samo Bošnjacima, već svi svima trebamo, a za to je potrebno samo malo La benevolencije, odnosno dobre volje“, kazao je Finci.

Masleša je pak kazao da su nacionalna udruženja imala svijetlih i teških trenutaka u prošlosti, a da pamte i svijetle trenutke.

“Tokom cijelog ovog perioda nismo zaboravili svoju misiju koju su nam ostavili naši osnivači. Širenje kulture, tradicije, stipendije i druge zadaće iz kulture i prosvjete. Ovim činom formalizujemo našu dosadašnju saradnju i pokazujemo da je moguće i poželjno zajedničko djelovanje“, poručio je Masleša.

I Čiča je u ime “Napretka“ kazao kako je večerašnja manifestacija i potpisivanje sporazuma još jedan važan korak naprijed u saradnji.

“Ovo je početak ljepše priče i nadam se boljoj saradnji“, kazao je Čiča.

Predsjednik “Preporoda“ Kodrić se zahvalio domaćinima manifestacije gradonačelniku Grada Sarajeva Abdulahu Skaki i njegovom zamjeniku Ivici Šariću.

“Nedavno je Gradsko vijeće jednoglasno, na prijedlog gradonačelnika Skake, proglasilo društvima od velikog značaja za grad Sarajevo. Time je Sarajevo otpočeo proces vraćanja društvima njihovog značaja. Nisu ovo kulturno umjetnička, već temeljne institucije naroda BiH koje su učestvovale i u stvaranju ove zemlje“, kazao je Kodrić i dodao da je došlo vrijeme da se riješi statusno pitanje četiri nacionalna udruženja s takvom bogatom tradicijom i važnošću.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia