online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

Konaković razgovarao s premijerom i predsjednikom Bugarske o saradnji dviju zemalja

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se s premijerom i predsjednikom Republike Bugarske Galabom Donevim i Rumenom Radevim, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Premijer Galab čestitao je ministru Konakoviću preuzimanje dužnosti te pozdravio kandidatski status koji je naša država nedavno dobila. Iskazao je spremnost za saradnju te pružanje svake vrste asistencije prilikom ispunjavanja četrnaest prioriteta za pristupanje Evropskoj uniji.

Galab je prezentovao važne investicione projekte Republike Bugarske, uz nadu da će u skoroj budućnosti Bosna i Hercegovina i Bugarska sarađivati na tom nivou. Naglasio je i da su u finalnoj fazi pripreme dva sporazuma između Republike Bugarske i Bosne i Hercegovine te najavio skoro potpisivanje sporazuma o saradnji u oblasti mladih i sporta te sporazuma o saradnji u oblasti turizma. 

Ministar Konaković je kazao da Bosna i Hercegovina traži partnere za realizaciju važnih investicionih projekata i da Republiku Bugarsku vidi kako jednog od njih. Dodao je da je Bosna i Hercegovina u postratnom periodu bila zemlja koja je je trebala pomoć, a da je sad zemlja koja nudi šanse za ulaganja i prilike za partnerstva. Pozvao je na Sarajevo Biznis Forum, kao i na Međunarodni sajam privrede u Mostaru u mjesecu maju. 

Predsjednik Republike Bugarske Rumen Radev istakao je na samom početku sastanka da je nova dinamika u vanjskoj politici prepoznata u međunarodnim krugovima te da je Bosna i Hercegovina, kao tema razgovora, vraćena u fokus. Dodao je da je upravo zbog toga ovo bitan trenutak za našu državu koji ne smije biti propušten. 

Istakao je nekoliko oblasti u kojima vidi šansu za unapređenje saradnje dviju zemalja, između ostalog, turizam, energiju, ali i oblast vojne obuke i vojnog obrazovanja, u čemu već postoje ranija iskustva s određenim zemljama. 

Ministar Konaković je rekao da mu je čast što ima priliku sastati se s predsjednikom Radevim te da je sastanak zapravo potvrda naših prijateljskih odnosa. Zahvalio je na činjenici da je fokus na države zapadnog Balkana vraćen upravo za vrijeme predsjedavanja Republike Bugarske Evropskom unijom, kao i politici proširenja Evropske unije koju Republika Bugarska zastupa.  

U svijetlu razgovora o velikom broju mogućnosti za unapređenje odnosa, ministar Konaković je i na ovom sastanku iskoristio priliku da uputi poziv na Sarajevo Biznis Forum i Međunarodni sajam privrede u Mostaru ističući upravo važnost takvih susreta za razvoj poslovne saradnje dviju zemalja. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia