online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Konaković: Da bi se nadišli globalni izazovi potrebno je imati hrabre i sposobne lidere

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedin Konaković, učestvovao je u četvrtak u Nju Delhiju u radu panela “Podijeljena politika: Da li je razvoj žrtva rata”. Tokom prve sesije “Saradnja u kontekstu sukoba” Konaković je naglasio da BiH u potpunosti dijeli predanost tranziciji ka održivoj budućnosti, održivom upravljanju resursima i globalnoj te regionalnoj saradnji kako bi se ublažili potencijalni ekonomski politički i sigurnosni rizici.

Takva akcija zahtijeva usklađene napore a Bosna i Hercegovina je spremna i odlučna napraviti djelotvorne promjene koje će je usmjeriti prema održivoj budućnosti.

BiH ima za cilj biti partner u naporima za prelazak na obnovljive izvore energije, smanjenje emisija stakleničkih plinova i ublažavanje klimatskih promjena, te podržava sve globalne inicijative i napore za održivost i zaštitu okoliša izjavljujući i prihvatajući smjernice i preporuke Ujedinjenih naroda, kao i “Pariški sporazum o klimatskim promjenama”.

Konaković je podsjetio da se Bosna i Hercegovina pridružila Deklaraciji Emirata o otpornim prehrambenim sistemima, održivoj poljoprivredi i klimatskim mjerama tokom Summita za šefove država i vlada na COP 28 čime je poslala važnu poruku solidarnosti i zajedničke odgovornosti prema očuvanju planete.

Tokom sesije nazvane “Gledanje naprijed: rješenja prema prosperitetu” Konaković je naglasio da lekcije iz prošlosti ističu važnost prilagodljivosti i inkluzivnosti i da današnji poredak mora biti agilan na novonastale izazove i osigurati da se glasovi svih nacija ne samo čuju već i da aktivno doprinose oblikovanju zajedničke budućnosti.

Globalni izazovi zahtijevaju globalna rješenja koja uvažavaju različitosti i međusobno se poštuju.

– Da bi se nadišli globalni izazovi potrebno je imati hrabre i sposobne lidere – kazao je Konaković na panelu.

Naveo je da je održivi razvoj i srž politike Evropske unije i njenih država članica, a pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji sveobuhvatni prioritet naše zemlje. 

Bosna i Hercegovina je predana jačanju saradnje sa regionalnim, evropskim  i međunarodnim partnerima kako bi se stvorila dodatna vrijednost, nadograđujući već plodnu saradnju sa sistemom Ujedinjenih naroda i globalnom zajednicom u cjelini, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia