online slots game malaysia
Svijet

Konačna presuda Ratku Mladiću odgođena za narednu godinu

Zbog pandemije koronavirusa završetak žalbenog postupka Ratku Mladiću i obnovljenog postupka Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću sada se očekuje u prvoj polovini 2021. godine, kazao je predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične tribunale Carmel Agius u obraćanju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.


Presuda Mladiću očekuje se devet mjeseci nakon iznošenja žalbi čiji termin još uvijek nije potvrđen a presuda u predmetu Stanišiću i Simatoviću do aprila 2021. godine.


Tokom predstavljanja izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a, Agius je u videoobraćanju rekao da se zbog količine posla Mehanizma i uticaja pandemije, Mladićev žalbeni postupak i ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću sada očekuju da završe u prvoj polovini 2021. godine.
“Bez obzira na to, rad se nastavlja i ulažu se svi napori da se ovi slučajevi provedu i završe što skorije je moguće”, rekao je Agius.
Ranije je Mehanizam najavio da će do kraja 2020. godine izreći presudu Ratku Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) nepravosnažno osuđenom na doživotni zatvor za genocid i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

On je Vijeću sigurnosti rekao da su mjere za sprječavanje pandemije zaustavile obnovljeni proces u polovini njegovog trajanja protiv Stanišića i Simatovića i da se sada očekuje da će se suđenje moći nastaviti 7. jula 2020. godine i da će do kraja godine biti saslušani svi svjedoci.
“Donošenje presude se očekuje do aprila 2021. godine”, rekao je Agius.
Bivši šef Službe državne bezbjednosti Srbije (SDB) Jovica Stanišić i operativac te službe Franko Simatović optuženi su za progon, ubistva, prisilno premještanje i deportacije Hrvata i Bošnjaka u Hrvatskoj i BiH.
Poslije prvog suđenja, Haški tribunal je 2013. Stanišića i Simatovića oslobodio krivice, ali je Apelaciono vijeće 2015. usvojilo žalbu Tužilaštva i zbog nepravilnosti u postupku naložilo da suđenje bude ponovljeno po istoj optužnici.
Stanišić se zbog bolesti od jula 2017. nalazi na privremenoj slobodi u Beogradu.
U predmetu Mladić Agius nije iznosio očekivanje kada bi se iznošenje žalbi na prvostepenu presudu moglo održati i kada bi se mogla očekivati presuda.
Iznošenje žalbi Mladiću isprva je bilo zakazano za mart a potom odgođeno za sredinu juna, nakon čega je ponovo odgođeno, ovaj put bez preciznog roka kada bi se moglo održati.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia