online slots game malaysia
Sarajevo

Komšić: Stabilne i jake Oružane snage BiH su garancija opstanka i stabilnosti države BiH

Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH) danas predstavljaju faktor stabilnosti i sigurnosti. Pripadnici Oružanih snaga su u proteklih 17 godina, izvršavanjem zadataka u zemlji i inozemstvu, kao i vlastitom profesionalnošću, znanjem i istrajnošću dali nemjerljiv doprinos ispunjavanju strateških ciljeva države BiH na njenom putu ka euroatlantskim integracijama.

Istaknuto je to večeras na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja 17. godišnjice ustroja i Dana Oružanih snaga BiH – 1. decembra, upriličenoj u Domu OSBiH u Sarajevu.

Sudionike svečanog skupa, uime Predsjedništva BiH kao vrhovne komande i u lično ime, pozdravio je član  Predsjedništva BiH Željko Komšić, istaknuvši kako je Dan Oružanih snaga, prilika za podsjećanje na doprinos onih koji su uložili puno znanja, volje i truda u proces uspostave OSBiH.

“Iako se radilo o veoma kompleksnom procesu, za što je bilo potrebno odlučnosti i strpljenja, danas, sedamnaest godina od osnivanja, sa sigurnošću možemo reći da je proces upostave OSBiH jedan od najboljih primjera uspješne reforme u našem društvu i državi” – kazao je Komšić.

Potcrtao je kako OSBiH predstavljaju faktor stabilnosti i sigurnosti u cjeloj državi, kao i pouzdanog partnera svim građanima Bosne i Hercegovine i institucijama države, ali i saveznicima na međunarodnom planu.

Kredibilitet i značaj OSBiH iz godine u godinu raste, a vođstvo i pripadnici OS dostojno ga reprezentuju i na domaćem i na međunarodnom planu. Samo u ovoj godini OSBiH uspješno su učestovale u šest međunarodnih vojnih vježbi. Time su nastavile tradiciju uspješne saradnje sa saveznicima koja se ranijih godina ogledala kroz uspješno učešće u mirovnim misijama – precizirao je Komšić.

Poručio je, također, kako bez jakih OSBiH, sama država ne može računati na zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Stabilne i jake OSBiH glavna su garancija opstanka i stabilnosti države BiH, i poluga koja nikada i bilo čim ne smije biti dovedena u pitanje. U vremenu kada se u Evropi, nažalost, ponovo vode ratovi, i kada ponovo pojedine zemlje kršeći međunarodno pravo vrše agresiju, značaj OS je u potunosti prvorazredan – kazao je Komšić, čestitajući Dan OSBiH.

Istim povodom, sudionicima svečanosti su se obratili ministar odbrane BiH Sifet Podžić i načelnik Zajedničke komande OSBiH generalpukovnik Senad Mašović, izražavajući zadovoljstvo svim onim što je obilježilo reformu odbrambenog sektora BiH, akcentirajući prioritete na planu euroatlantskih integracija.

Uz čestitke upućene povodom 17. godišnjice ustroja i Dana OSBiH, potcrtali su kako je ulaganje u sigurnost i odbranu najbolja investicija, te pozvali buduće vlasti da se dodatno angažiraju na kreiranju uvjeta za daljnji napredak i modernizaciju OSBiH.

Podžić i Mašović su sudionike ceremonije detaljno informirali o ključnim postignućima u sklopu sektora odbrane, kao i prioritetima za naredni period, te iskazali zahvalnost međunarodnim partnerima, a u prvom redu NATO Štabu u Sarajevu, EUFOR-u, OSCE-u i partnerskim zemljama za  kontinuiranu podršku MO i OSBiH.

Svečanoj akademiji u povodu Dana OSBiH i 17. godišnjice njihovog ustroja, pored članova bh. Predsjedništva Željka Komšića i Denisa Bećirovića i najviših dužnosnika MOBiH-a i OSBiH, prisustvovali su i predstavnici javnog, političkog i kulturnog života u BiH, kao i članovi diplomatskog kora i dužnosnici međunarodnih organizacija, te brojni gosti i zvanice.

Akademija posvećena Danu OSBiH, koja je počela intoniranjem državne himne Bosne i Hercegovine, propraćena je prigodnim muzičkim numerama bh. kompozitora i koncertom koji je za ovu priliku priredio i izveo Vojni orkestar OSBiH.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia