online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Komšić: Inzkova odluka civilizacijski čin i ono najmanje što porodice žrtava genocida zaslužuju

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pozdravio je odluku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka da izvrši dopune o Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

 – Pozdravljam odluku Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da izvrši dopune o Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida. Ta odluka utemeljena je na nizu presuda suda Ujedinjenih nacija, to jeste Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, koje su van svake razumne sumnje utvrdile postojanje zločina genocida u Bosni i Hercegovini, odnosno genocida u Srebrenici – naveo je Komšić.

Po njegovim riječima, odluka visokog predstavnika jeste civilizacijski čin, i ono najmanje što porodice žrtava genocida zaslužuju.

– Krajnje je vrijeme bilo da se putem zakonskih regulativa uredi način sankcioniranja onih koji veličaju zločin genocida, onih koji vrijeđaju žrtve i pokušavaju da ugroze dostojanstvo žrtava..Također, ovo je jasna poruka politikama koje svoje narative grade na veličanju genocida i na rasprivanju međuetničke mržnje među građanima Bosne i Hercegovine, da takvo djelovanje nije prihvatljivo i da neće proći bez primjerene kazne. Drago mi je da Inzko na kraju mandata, uprkos začuđujućem protivljenju nekih od ključnih međunarodnih faktora u BiH donio ovakvu odluku – ocijenio je Komšić.

Smatra da je našem društvu ovakva odluka bila neophodna, kao neka vrsta “prijeko potrebnog lijeka” sa nadom da svakom zlu ipak može doći kraj. Ova odluka je stvar civilizacijskih vrijednosti u današnjem svijetu, posebno u Evropi.

– Mislim da je Inzko postupio po svojoj savjesti, na žalost na kraju mandata! Ali bolje ikada nego nikada, pogotovo kada se zna na koliki je otpor nailazila ova odluka kod njegovih “međunarodnih šefova” – zaključio je Komšić.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia