online slots game malaysia
KulturaVijesti

Komemoracija akademiku Dževadu Jahiću: Bio je temeljna ličnost savremene lingvističke bosnistike

U Rektoratu Univerziteta u Sarajevu danas je održana komemorativna sjednica povodom smrti istaknutog bosanskohercegovačkog lingviste, filologa, pjesnika i akademika Dževada Jahića na kojoj je istaknuto da se posebno isticao svojim radovima i govorima o bosanskom jeziku, o čemu svjedoči rječnik bosanskog jezika, na kojem je radio sve do svoje smrti.

Jahić je, prema riječima akademkinje Hasnije Muratagić-Tuna, bio jedan od najvećih stručnjaka za bosanski jezik, filolog i čovjek koji je argumentima tumačio jezik.

– Podastrijeo je bogatstvo bosanskog jezika, pripremio za generacije koje stasavaju da upoznaju kolika je to ljepota. Ostavio je obimno djelo, zalagao se za afirmaciju bosanskog jezika i Bošnjaka i BiH mora biti ponosna što je imala takvog čovjeka u svojim redovima – izjavila je Muratagić-Tuna.

Generalni sekretar Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca Emir Zlatar je rekao da je akademik Jahić svojim višedecenijskim radom na rječniku bosanskoga jezika načinio historijski poduhvat, zaduživši buduće generacije.

– Praznina koja će se teško nadoknaditi iz prostog razloga što taj najveći, najznačajniji, najsveobuhvatniji i najkompleksniji projekat izrade višetomnog rječnika bosanskog jezika ostaje nezavršen. Imao sam čast da budem dio tima koji je zadnjih desetak godina intenzivno pomagao profesoru u tom autorskom radu – dodao je Zlatar.

Pofesorica Lejla Nakaš sa Filozofskog fakulteta je rekla da je Jahić iza sebe ostavio veliko djelo, te da je riječnik djelo po kojem je postao poznat i izvan naučnih krugova.

– Sigurno je to djelo koje je osiguralo njegovo trajno prisustvo među budućim generacijama filologa – navela je Nakaš.

Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Sanjin Kodrić je rekao da je akademik Jahić bio temeljna ličnost savremene lingvističke bosnistike i da je njegov naučni opus izuzetno složen i obiman.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia