online slots game malaysia
KulturaVijesti

Kodrić za TVSA: Jezik se mijenja kao i svijet u kojem živimo

Bosanski jezik je, uz sva osporavanja priznat u BiH i van nje, rekao je u Otvorenom programu TVSA prof. dr Sanjin Kodrić, pojašnjavajući nedavno potpisivanje Memoranduma o saradnji na izradi novog pravopisa bosanskog jezika.

 Autorski tim predvodi akademik prof. dr. Dževad Jahić i činit će ga još četiri člana akademkinja prof. dr. Hasnija Muratagić-Tuna, prof. dr. Sanjin Kodrić, prof. dr. Alen Kalajdžija i dr. Jasmin Hodžić.  

-Pravopis nije jedini normativ jednog jezika, ali je vrlo važan, jer korisnici najčešče posežu za pravopisom, naglašava profesor Kodrić.

-Bosnistika ima dugu tradiciju, o prvim bosnističkim tekstovima možemo govoriti još krajem 19. stoljeća. I od tada do danas možemo pratiti formiranje bosnistike kao naučne discipline. Međutim, do pravog formiranja bosnistike dolazi sa priznanjem bosanskoga jezika, koji je kao što znate, doslovno bio zabranjen 1907. godine. Onog trenutka kada se ponovo priznao bosanski jezik, i bosnistika je dobila mogućnost da se konstituira do kraja pod svojim imenom.

Razvoj bosnisitke ovog četvrt stoljeća je što smo sami naučili i istražili o bosanskom jeziku kao takvom.

Nije to jedini razlog, jedan se tiče samog jezika. Jezik se mijenja, nismo 96. govorili o internetu, o welnesu, novim konceptima, kako opisati call centar na bosanskom jeziku itd. Mijenja se jezik, svijet u kome živimo i pravopis kao normativ mora imati odgovore na ta pitanja, kako bismo imali standardizirani pristup ovim pitanjima, poručuje.

Pogledajte kompletan razgovor

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia