online slots game malaysia
Vijesti

Koalicija ‘Pod lupom’ – Neke opštine i gradovi imaju problem popunjavanja biračkih odbora

Koalicija za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom”, koja u partnerstvu s 85 organizacija civilnog društva i neformalnih grupa posmatra predizborni period u BiH, izvijestila je da su prethodne četiri sedmice dugoročnog posmatranja izbora, prijavljene 374 različite izborne nepravilnosti.

Najveći broj uočenih nepravilnosti odnosi se na vođenje izborne kampanje u vrijeme kada je to Izbornim zakonom BiH izričito zabranjeno – čak 256 evidentiranih slučajeva.

Na današnjoj konferenciji za medije Koalicija “Pod lupom” u Tuzli predstavila je nalaze dosadašnjeg dugoročnog posmatranja izbornog procesa pred nadolazeće Opšte izbore u BiH 2022. godine, i to za period od 25. 07. do 21. 08. ove godine.

– Od ukupnog broja evidentiranih nepravilnosti zabranjene kampanje, na plaćene oglase na društvenim mrežama odnosi se 146 prijava, a na druge aktivnosti izborne kampanje na terenu 110 prijava – navela je koordinatorica za javne politike Koalicije „Pod lupom“ Jelena Tanasković Mićanović.

Iz Koalicije podsjećaju da izborna kampanja za Opšte izbore 2022. godine u BiH zvanično počinje 2. septembra.

Informacija sa terena koja može biti zabrinjavajuća, dodala je Tanasković Mićanović, jeste da se određeni broj opštinskih i gradskih izbornih komisija suočava sa problemom popunjavanja biračkih odbora jer politički subjekti nisu dostavili dovoljan broj kandidata za članove i zamjenske članove biračkih odbora.

– Obzirom da je rok za imenovanje biračkih odbora 2. septembra, ostaje da se vidi da li će sve opštinske i gradske izborne komisije uspjeti prevazići ovaj izazov – ističe Tanasković Mićanović.

Zbog ovog, ali i drugih problema u načinu formiranja i radu biračkih odbora, iz Koalicije „Pod lupom“ stava su da nakon izbora treba mijenjati način izbora članova biračkih odbora kako izborni proces ne bi ovisio o političkim subjektima.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia