online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

Klub poslanika DF-a u Predstavničkom domu PSBiH predložio dopunu Krivičnog zakona BiH

Klub poslanika Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputio je u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH.

Predložena dopuna zakona predviđa da će se, ko svojim političkim ili drugim javnim ili tajnim djelovanjem podriva suverenitet BiH, omogućavajući bilo kojem subjektu međunarodnog prava (državi ili nadnacionalnoj međunarodnoj organizaciji), da utiče na proces donošenja ustava, zakona, odluka i drugih akata Bosne i Hercegovine ili učešće u donošenju ustava, zakona, odluka i drugih akata BiH, kazniti kaznom zatvora najmanje pet godina.

Također, definira da će se, ko svojim političkim ili drugim javnim ili tajnim djelovanjem vrši prijenos suvereniteta Bosne i Hercegovine na bilo koji subjekt međunarodnog prava (državu ili nadnacionalnu međunarodnu organizaciju), na način da se omogućava tom subjektu međunarodnog prava da aktivno, kroz direktno ili indirektno posredovanje učestvuje u donošenju ustava, zakona, odluka i drugih akata BiH, kazniti kaznom zatvora najmanje pet godina.

U obrazloženju predloženog zakonskog rješenja navodi se da je Bosna i Hercegovina, kao i svaki drugi subjekt međunarodnog prava, suverena i nezavisna zemlja, koja u okviru vlastitog pravnog sistema uređenog Ustavom BiH, putem nadležnih zakonodavnih i izvršnih organa vlasti, samostalno donosi ustav, zakone, odluke i druga akta.

– Utjecaj na donošenje zakona, odluka i drugih akata u odgovarajućim procedurama, na način da se u takve procedure uključuju drugi subjekti međunarodnog prava, bez obzira na njihove eventualno dobre ili loše namjere, predstavlja direktan udar na suverenitet BiH i njenu sposobnost da putem nadležnih zakonodavnih i izvršnih organa vlasti, samostalno donosi različite propise bez vanjskih utjecaja – navode predlagači u obrazloženju.

Dodaju da je isto tako neprihvatljivo i nemoguće uključivanje bilo kojeg subjekta međunarodnog prava, bila to neka druga suverena država ili nadnacionalna međunarodna organizacija, u proces donošenja zakona, odluka i drugih akata Bosne i Hercegovine.

– Ovaj Prijedlog zakona zasnovan je na principima: ustavnosti i zaštite suvereniteta i historijsko-pravnog kontinuiteta države Bosne i Hercegovine – navode predlagači.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia