online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Ključna uloga NATO-a u očuvanju mira i sigurnosti

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković razgovarala je danas s komandantom NATO štaba u Sarajevu brigadnim generalom Williamom J. Edwardsom.

Turković je odala priznanje dosadašnjim uspjesima NATO štaba u Sarajevu te izuzetnom angažmanu, pomoći i ulozi tog štaba u stvaranju stabilne i sigurne Bosne i Hercegovine.

Ponovila je punu posvećenost Bosne i Hercegovine provedbi programskih ciljeva u domenima za koje su zaduženi Ministarstvo vanjskih poslova BiH i Ministarstvo odbrane BiH te, u tom pogledu, ocijenila ključnom dalju pomoć i ulogu NATO štaba u Sarajevu u pružanju pomoći u reformi odbrambenog i sigurnosnog sektora u BiH.

Turković je naglasila da je ispunjavanje zadatih ciljeva i akcija iz Programa reformi jedan od ključnih prioriteta Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Bilo je riječi i o procesu formiranja Komisije za NATO integracijski proces Bosne i Hercegovine.

U tom pogledu, Turković je ukratko informisala sagovornika kako komisija nije uspostavljena jer MVP BiH, kao predlagač, još uvijek očekuje očitovanje dvaju ministarstava o imenima potencijalnih članova komisije, nakon čega bi uslijedilo i glasanje članova Vijeća ministara BiH.

Sagovornici su, također, razmijenili mišljenja u pogledu mogućeg obilježavanja 25-godišnjice od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, 14. decembra ove godine, o čemu je Turković razgovarala i sa generalnim sekretarom NATO saveza Jensom Stoltenbergom u martu u Briselu.

Obostrano je ocijenjeno kako bi to bila izuzetna prilika da se ukaže na ključnu ulogu NATO vojnog saveza u očuvanju mira i sigurnosti, te napravi osvrt na prošlost ali i budućnost BiH u pogledu saradnje sa NATO-om.   

Brigadni general Edwards je izrazio punu predanost NATO-a pružanju podrške MOBiH i OSBiH kako bi dalje poboljšali svoje sposobnosti i partnerstvo sa NATO-om te, u tom cilju, ponudio svoju ličnu i pomoć svog tima nadležnim institucijama u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia