online slots game malaysia
SvijetVijesti

Klinička ispitivanja u Britaniji potencijalne vakcine protiv COVID-19

– U Velikoj Britaniji je počelo testiranje na ljudima potencijalne vakcine čiji je cilj uspostaviti imunost na novi tip koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema navodima internet stranice ”Clinicaltrials.com”, u Velikoj Britaniji je počela prva faza kliničkih testiranja potencijalne vakcine koju su razvili naučnici Univerziteta Imperial College London.

U saopćenju Univerziteta navodi se kako je manja doza potencijalne vakcine u fazi eksperimentiranja prvi put data čovjeku.

U saopćenju se navodi kako će ispitaniku nakon četiri sedmice biti data druga doza te da će vakcina u prvoj fazi u manjoj dozi biti testirana na 15 volontera.

Očekuje se da će potencijalna vakcina tokom kliničkih testiranja u prvoj i drugoj fazi, koje bi trebale biti istovremeno vođene, biti testirana na 300 zdravih ispitanika volontera. Ukoliko eksperimenti budu uspješni, broj ispitanika u trećoj fazi bit će povećan na 6.000.

Nova potencijalna vakcina je bazirana na novom pristupu, koristeći sintetičke lance genetskog koda, nazvanog RNA, koji oponašaju virus.

Ranije su obavljena predklinička sigurnosna testiranja kao i testiranja na životinjama, nakon čega su dobijeni pozitivni rezultati.

Za ovaj projekat britanska vlada je izdvojila 41 milion funti (oko 45 miliona eura), a humanitarne organizacije i donatori oko pet miliona funti (oko 5,5 miliona eura).

S druge strane, proširena su klinička ispitivanja potencijalne vakcine koju je razvio Univerzitet Oxford, koja su počela u Velikoj Britaniji te se vode u Brazilu i Južnoafričkoj Republici.

U Brazilu je počelo testiranje potencijalne vakcine ChAdOx1 nCoV-19, koju je razvio Univerzitet Oxford, a licencirala AstraZeneca.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia