online slots game malaysia
SarajevoVijesti

KCUS-Završeno ispitivanje genetičkih sekvenci novog koronavirusa (SARS-CoV-2)

Od početka COVID-19 i identifikacije novog koronavirusa (SARS-CoV-2), laboratorije širom svijeta generišu podatke o sekvencama njegovog genoma doprinoseći razumijevanju tog oboljenja i istraživanju odgovarajuće terapije i vakcine.

– Sekvence genoma su, između ostalog, neophodne u razvoju dijagnostičkih testova, praćenju pandemije, te iznalaženju odgovarajućih mjera prevencije i kontrole – navode iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

U KCUS-u je dosad testirano oko 25.000 uzoraka na COVID-19, što je omogućilo stvaranje najznačajnije i najbrojnije „banke“ sojeva SARS-CoV-2 za brojna istraživanja, značajna  za akademsku zajednicu BiH. 

– S tim u vezi,  u saradnji sa eminentnom Referalnom laboratorijom SZO  Charité  u Berlinu,  na čelu sa  prof.  Christian Drostenom urađeno je sekvenciranje prve grupe izolata SARS-CoV-2 – naglašava se.

Time FBiH trenutno raspolaže sa prvih 27 sekvenci kompletnog genoma izoliranog virusa, prethodno detektovanih na OJ Klinička mikrobiologija  KCUS.

– Očekujemo njihov unos u međunarodnu bazu podataka (GISAID –www.gisaid.org) da bi bile usporedive sa genomom virusom iz ostatka svijeta. To je revolucionarno za cijelu akademsku zajednicu u BiH, jer nas uvrštava u svjetsku bazu kompletnih genoma tog virusa.  Filogenetski podaci koji uspoređuju genom naših izolata virusa sa drugim, omogućiti će molekularno-epidemiološko praćenje cirkulisanja virusa na ovom geografskom području, prisustvo endemskih sojeva, te import novih varijanti SARS-CoV-2 – navodi Laboratorij za dijagnostiku COVID-19 pri OJ Klinička mikrobiologija KCUS, saopćila je Pres služba KCUS.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia