online slots game malaysia
SarajevoVijesti

KCUS uputio otvoreno pismo javnosti

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) uputio je otvoreno pismo javnosti reagirajući na navode pojedinih ljekara KCUS-a objavljene u određenom broju medijima, uz tvrdnju da je riječ o “iznošenju niza neistina i kleveta koje unose i širee nemir među građanima”.

Kako se navodi u saopćenju, KCUS obavještava javnost da svi njegovi uposlenici ulažu nadljudske napore u borbi protiv pošasti – korona virusa.

– U situaciji kada se duže od godinu dana borimo za svaki život naših bolesnika nemamo vremena ni mogućnosti osvrtati se na politikantske spinove – ističe se.

Podsjeća se da je KCUS zdravstvena ustanova tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite u kojoj se hospitaliziraju i liječe teški i kritični Covid 19 pacijenti, koji imaju i najveću stopu smrtnosti. Ocjenjuje se da navodi u medijima u kojima se KCUS-u inputiraju loši rezultati i stvaraju aluzije o neredu i nemaru njgovih uposlenika, a u svrhu stvaranja slike nepovjerenja građana, ne pomaže nikome a ponajmanje pacijentima i građanima.

– Neargumentovani i tendenciozni tekstovi stvaraju nemir kod građana, što stvara i dodatni pritisak i kod ljekara i medicinskog osoblja koji rade sa najtežim bolesnicima. KCUS pored Kantona Sarajevo prima najteže bolesnike i iz drugih – suosnivačkih kantona, stoga je nekorektno od KCUS-a praviti metu plasiranjem neistinitih informacija. Nijedan bolesnik koji je zahtjevao hospitalizaciju nije vraćen niti mu je uskraćena usluga – podvlače na KCUS-u.

Dodaje se da su, iako je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu podnio teret najtežih Covid 19 pacijenata sa 48.994 zaraženih u KS što je skoro jednako broju Covid 19 pacijenata u cijelom entitetu RS sa 54.958 (smrtnost 5 posto), uspjeli značajno smanjiti smrtnost u KS na 1.97 posto.

– Kao što se da vidjeti rezultati rada zdravstvenih radnika, ljekara i medicinskog osoblja prikazani su niskim procentom smrtnosti u KS, dok su rezultati lošeg rada Kriznog štaba, Ministarstva zdravstva i Vlade KS prikazani velikim procentom novozaraženih građana, tj. razbuktavanjem pandemije. Zbog toga je Krizni štab KCUS-a uputio Tužilaštvu Zahtjev za provjeru rada Kriznog štaba KS i Vlade KS, krajem marta – ističe se u saopćenju.

Ocjenjuje se da se sva odgovornost pogrešnih postupaka Kriznog štaba i Vlade Kantona Sarajevo, koji su svojim nečinjenjem i pogrešnim činjenjem doveli sve građane Kantona Sarajevo u izrazitu životnu opasnost, pokušava prebaciti na KCUS. 

– Dakle, KCUS sanira štete i posljedice loših odluka Kriznog štaba KS i Vlade KS. Klinički centar Univerziteta u Sarajevu stoji iza svakog svog uposlenika, a posebno iza naših anesteziologa – zaključuje se u pismu javnosti upućenom s KCUS-a.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia