online slots game malaysia
SarajevoVijesti

KCUS o odlasku 13 anesteziologa: Očito je sve unaprijed pripremljeno

Menadžment i Krizni štab Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) reagirali su na, kako navode u saopćenju, medijske neistine i konstrukcije u vezi sa zahtjevom za prekid radnog odnosa 13 anesteziologa.

-Čudi naprasna odluka da se zahtjevi za raskid radnog odnosa podnesu nakon što su menadžment i Krizni štab krenuli u rješavanje problema na koje su u svom pismu ukazali anasteziolozi. Ukoliko je tačna tvrdnja njihovog advokata da je odluka o napuštanju KCUS-a „donesena davno, još prije mjesec dana“, onda bi se moglo zaključiti da je interni dopis koji su okvirno u to vrijeme anesteziolozi napisali, a koji je dospio u javnost, bio samo medijska priprema za ovaj potez, saoćeno je iz KCUS-a.

Također se navodi da nakon tvrdnje avdokata da su anesteziolozi „počeli dolaziti kod njega“ kada je Tužilaštvo pokrenulo istragu, s pravom se nameće pitanje da li su anesteziolozi bili pod pritiskom tužilaca koji su ih saslušavali kao svjedoke.

-Podsjećamo da je grupa ljekara KCUS-a prijavila državnog tužioca Džermina Pašića Uredu disciplinskog tužioca zbog neprimjerenog pritiska na njih, te da je Federalno tužilaštvo ocijenilo da je postupanje tužoca Pašića bio čin koji je „nedopušten i nezakonit i izlazi izvan propisanih ovlaštenja Tužilaštva BiH”. Indikativno je da javnost o otkazima anesteziologa nisu obavijestili oni sami, nego je to uradio ministar zdravstva KS Haris Vranić, te da je nakon toga uslijedila očigledno unaprijed planirana političko-medijska akcija sa poznatim akterima, viđena već mnogo puta, ističu iz KCUS-a.

U javnost se, dodaju, plasiraju neprovjerene informacije, neistine, a istovremeno se povlače politički potezi poput zakazivanja hitne sjednice Vlade KS, objavljivanja unaprijed pripremljenih stranačkih saopćenja i izjava.

-Cilj svega toga nije briga za pacijente i njihovo zdravlje, nego politički obračun vladajuće koalicije u Kantonu Sarajevo sa menadžmentom i ljekarima KCUS-a, koji će se očigledno nastaviti. Javnost već dugo svjedoči da su KCUS, njegov menadžment i ljekari, kao nijedna druga zdravstvena ustanova u BiH, pod kontinuiranim političkim i medijskim nasrtajima, uprkos tome što postižu ubjedljivo najbolje rezultate. Nijedna zdravstvena ustanova u BiH, čak i kada ima veće probleme od KCUS-a, nije u fokusu javnosti i pod političko-medijskim nasrtajima kao KCUS. Da je i ovaj put riječ o unaprijed pripemljenom scenariju pod političkim pokriviteljstvom, upućuje i najava da će 13 anesteziologa odmah dobiti posao u Općoj bolnici, iako je svima jasno da ta zdravstvena ustanova nema potrebu za angažmanom tolikog broja anesteziologa, navodi se u saopćenju.

Poručuju da Klinički centar Univerziteta u Sarajevu nastavlja sa radom usprkos odlasku 13 doktora. Izražavaju žaljenje što kolegice odlaze “ali je njihova odluka konačna, upravo su nam je saopštile na sastanku na kojem su iznijele određeni broj prigovora koje do sada nikad nisu prijavili generalnoj direktorici KCUS, što im je bila obaveza shodno Zakonu o liječništvu, član br.40.”. Također je zanimljivo, navode, da su kolegice više puta kazale da problem nisu u pismu spominjani respiratori ACM 812 A.

-KCUS je veliki sistem i ima dovoljno kapaciteta da nastavi nesmetan rad. KCUS će raditi u punom kapacitetu sa 44 specijalista anestezije i reanimacije i 14 specijalizanata, od kojih će neki u ovoj godini postati specijalisti. Nastavljamo i dalje pružati jednako kvalitetnu uslugu i građani se mogu obratiti za sve usluge sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite. Bilo je teško nositi se sa pandemijom Covid 19 u prošloj godini, kada smo gotovo cijelu prvu godinu radili sasvim sami. Imamo razumijevanje i za one koji to ne mogu izdržati. Osnovno pravo svakog čovjeka je da izabere radno mjesto i radnu sredinu, zaključuje se u saopćenju za javnost menadžmenta i Kriznog štaba Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia