online slots game malaysia
SarajevoVijesti

KCUS – Klinika za bolesti srca dobila najsavremeniji intenzivni odjel

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu završen je projekt kompletne adaptacije Odjeljenja intenzivne njege Klinike za bolesti srca, krvnih žila i reumatizam, čime su omogućeni najsavremeniji uslovi liječenja i boravka izrazito teških bolesnika s kardiovaskularnim oboljenjima.

Po riječima šefa Klinike, Aldena Begića ovo je prvi put od kada je izgrađena zgrada Klinike, da je urađena kompletna adaptacija Odjeljenja intenzivne njege čija površina iznosi 300 m2, sa 16 bolesničkih kreveta.

– Adaptacijom je obuhvaćena kompletna rekonstrukcija odjeljenja s izvođenjem građevinskih i građevinsko – zanatskih radova, od renoviranja stropa, podnih obloga, zamjene unutrašnje i vanjske stolarije, do molersko farbarskih i keramičkih radova. Zamijenjena i obnovljena mašinska, hidro i elektroinstalacija. Posebno značajno je što je okviru rekonstrukcije izvršena i nabavka najnovije medicinske opreme, čime smo uz stručni kadar pozicionirani na nivo najsavremenijih koronarnih intenzivnih njega u Europi i svijetu“ – ističe dr. Begić.  

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti i invaliditeta u svijetu od kojih svake godine umire više od 18 miliona stanovnika.

Od posebnog javnozdravstvenog značaja je visoki udio ovih bolesti u obolijevanju radnoaktivne populacije, jer su među najčešćim uzrocima radne nesposobnosti, smanjenja produktivnosti i kvalitete života.

Dr. Begić naglašava da Klinika za bolesti srca, krvnih žila i reumatizam svaki dan u sedmici 24 sata neprekidno vrši prijem i tretman pacijenata sa akutnim koronarnim sindromom iz KS, SBK, ZDK i BPK kao i upućene pacijente iz obližnjih zdravstvenih ustanova RS.

– Povećan je i broj usluga za naše pacijente. U prvih sedam mjeseci ove godine hospitalizirano je više od 2.200 pacijenata, urađeno 1.300 kateterizacija, 356 pPCI. U Savjetovalištu je pregledano više od 14.000 pacijenata. Ehokardiografskih pregleda je bilo 3.100, Color Doppler pregleda 2.500“ – naveo je dr.Begić. 

Generalna direktorica KCUS-a, prof.dr.Sebija Izetbegović ističe da kardiovaskularne bolesti u velikoj mjeri pridonose povećanju troškova zdravstvene zaštite predstavljajući ekonomsko opterećenje za svaku zemlju i njen socioekonomski razvoj.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia